0 kommentarer

Øjet der ser af Jeffrey Archer

af d. 9. juni 2020
Info
 
Sideantal

350

Udgivet

2020

ISBN

978 87 11 91580 6

Originaltitel

Nothing Ventured - oversat af Alis Friis Caspersen

Udgave

1. udgave

 

Jeffrey Archer er en af Storbritanniens mest kendte og storsælgende forfattere. Han er et ikon, der er adlet for sine bedrifter og sidder i Overhuset på livstid. Siden 1970’erne er hans thrillere og romaner blevet oversat til alverdens sprog, inklusive dansk, og den velskrivende ældre herre er stadig still going strong.

Vi taler om charmerende, letlæst underholdning så britisk som Barnaby og bacon & æg. Man hygger sig altid stort og føler sig i godt selskab hele vejen i mål. Bagefter er alt glemt igen – men det er den sidste nye James Bond-film jo også.

“Øjet der ser” lever fuldt ud op til disse karakteristika. Voldsomt hyggelig, ærkebritisk, letløbende som smurt i våbenolie, forglemmelig som var den skrevet i vand. Bedre ferielæsning bliver svær at opdrive.

Bogen er første del i en planlagt serie om politibetjenten William Warwick, men kan sagtens læses som en afsluttet roman. Helten er en spinoff fra Jeffrey Archers nyligt afsluttede Clifton-krønike.

Den unge, sympatiske og viljestærke William har hele sit liv ønsket at blive ordenshåndhæver, selv om hans velhavende far, sir Julian, prøver at lokke ham ind i sit succesfulde advokatfirma.

William består (naturligvis) optagelsesprøverne ikke alene til politiet, men til selveste Scotland Yard med udmærkelse. Hans uddannelse i kunsthistorie gør ham værdifuld i afdelingen for kunstkriminalitet, og snart er han involveret i sagen om en forsvunden Rembrandt, Klædemagerlauget, som en hovedrig charlatan menes at have nuppet.

Undervejs i opklaringen løser William et par mindre sager om bøger med forfalskede underskrifter af Winston Churchill og mystiske omsmeltninger af godt Sterling-sølv. Og så møder han underskønne Beth, hvis far sidder i spjældet på livstid for mord. Men er det også justitsmord? Gæt selv.

“Øjet der ser” er et anmeldereksemplar fra Lindhardt og Ringhof, der ikke har haft indflydelse på denne tekst.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter