0 kommentarer

Venter på solopgang af William Boyd

af d. 1. april 2014
Info
 
Forfatter
Genre
Sideantal

460

Udgivet

2014

ISBN

978-87-92845-73-3

Originaltitel

Waiting for the Sunrise

 

Den unge skuespiller Lysander Rief drager i 1913 til sindslidelsernes mekka, Wien, for at få hjælp med et aparte potensproblem. Her møder han en spøjs, noget anmassende og særdeles appetitlig kunstnerinde, som besøger den semikendte psykiater for at få udleveret en helt særlig slags medicin, der er på mode i disse dage. Afguden Freud bruger det skam selv, forlyder det.

Under opholdet i den chamerende, østrigske storstad roder Lysander sig ud i noget snavs, hvor både penge og erotik spiller en rolle. Han føler sig overbevist om, at nogen manipulerer ham i en bestemt retning, men har svært ved at gennemskue sammenhængene.

Verdenskrigen bryder ud, og med ét finder den sorgløse flanør sig dybt involveret i en livsfarlig spionageaktion mod de tyske aggressorer. Kan han opsnappe en hemmelig kode, vil det muligvis få afgørende betydning i krigen, hvor titusinder dør i giftgashelvedet ved fronten.

På få år oplever Lysander mere, end de fleste opnår på et helt liv. Wien på sit højdepunkt, London under et zeppelinerangreb, Frankrigs deprimerende og livsfarlige skyttegrave. Alt sammen krydret med sød sex, mordforsøg og skumle mænd med skæg og blå briller.

Den engelske forfatter William Boyd har med “Venter på solopgang” konciperet en klassisk spionhistorie, hvor sære stemninger, skønne omgivelser og flamboyante personager bevidst får det klareste rampelys. Det ville være en helt perfekt hyggeroman, hvis det ikke var for de temmelig usandsynlige valg, Lysander træffer indimellem. Her hopper kæden fuldkommen af – men historien fortsætter alligevel sin slingrende kørsel, og man ender med at overgive sig og tilgive Boyd hans små unoder.

Mest interessant var for mig teorien om parallelisme, der får stor indflydelse på Lysanders sjæleliv. Vi giver psykiateren Bensimon ordet: “Lad os sige, at virkeligheden dybest set er neutral – flad, tom, berøvet al mening og betydning. Det er os, vores fantasi, der gør den levende, fylder den med farver, fornemmelser, hensigter og følelser. Når vi har forstået denne sandhed, kan vi forme vores virkelighed på enhver måde, som vi ønsker.”

– med lidt hjælp fra en let hypnose kan vi oven i købet omforme fortiden med tilbagevirkende kraft, glemme vores tyngende fiaskoer og leve videre, lutrede på sjæl og legeme. Wow, siger jeg bare.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter