0 kommentarer

Venskabets pris af Kjell Askildsen

af d. 28. januar 2022
Info
 
Sideantal

91

Udgivet

2016

ISBN

978-87-02-19315-2

Originaltitel

Vennskapets pris (oversat fra norsk af Jens Christian Grøndahl)

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Hen på efteråret 2021 døde den norske forfatter Kjell Askildsen i en alder af 91 år. Han efterlod sig et langt og anmelderrost forfatterskab, som jeg ikke havde beskæftiget mig med tidligere. Hvilken skam, for hans bøger befinder sig på den allerøverste hylde af europæisk samtidslitteratur.

”Venskabets pris” er titlen på den novellesamling du her læser en anmeldelse af.

12 korte noveller fordelt på 91 sider.

Novellerne har det tilfælles, at de handler om det vanskelige i menneskets relationer til hinanden.

Hovedpersonerne i novellerne er oftest mænd, således også i titelnovellen ”Venskabets pris”, hvor to ældre mænd mødes på en restaurant efter en længere årrække, hvor de ikke har set hinanden. Mødet er kejtet, akavet og måske burde de slet ikke have genoptaget kontakten til at begynde med. Men ”Jeg havde sagt ja, fordi jeg havde undslået mig to gange før. Vi havde stået hinanden nær engang, for mange år siden, og vi var aldrig blevet uvenner, tiden og afstanden havde bare fjernet grundene til at opretholde kontakten”.  Samtalen mellem de to mænd handler lidt om gamle dage og kredser især om en tale, som hovedpersonen engang havde holdt til en fælles fest. En tale, der netop handlede om at miste kontakten til en man engang  værdsatte højt, men hvor kontakten udfases uden påviselig grund.

Titelnovellen er efter min mening bogens bedste fortælling, men må understrege, at alle novellerne er virkelig fremragende. Sjældent har jeg læst så fine personportrætter i en novellesamling som her – og det er sjældent jeg har set fortællinger, hvor man får så meget ud af historien trods mange ting er usagte blandt bogens hovedpersoner.

”Venskabets pris” er på alle måder en fremragende bog, den er intelligent, menneskeklog og uhyre velskrevet.

”Venskabets pris” er et glimrende sted at starte, hvis du vil introduceres for Kjell Askildsens forfatterskab – enhver læser med trang til litteratur af høj kvalitet bør læse hans bøger.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter