0 kommentarer

Ved havet af Peter Seeberg

af d. 12. november 2010
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

186

Udgivet

2010

ISBN

87-7405-606-9

 

”Ved havet” udkom første gang i 1978, men er netop blevet genoptrykt. – Dengang omtalte Peter Seeberg sin bog som en eksperimenterende roman. Jeg ville dog ikke gå så vidt, som til at kalde bogen for en roman, men nærmere som situationsbilleder eller en dagbogsskildring. Hvilket kun underbygges af, at bogens kapitler er inddelt i forskellige klokkeslæt fra klokken 6.00 til 24.00

”Ved havet” foregår (som titlen antyder) på en strand ved Rømø en varm søndag i august. Og vi (læseren) er skiftevis til stede mellem små grupper af mennesker.

Personerne går for det meste ned til vandet eller sidder i klitterne og taler med hinanden med udsigt til havet. I løbet af dagen er der to handlinger, der forener deres interesser. En sky driver over himlen og truer med sin kølighed med at slutte badedagen – og den anden begivenhed er en faldskærmsudspringsopvisning, der er ved at ende med en ulykke, men ikke gør det.

Under læsningen af bogen undrede jeg mig flere gange over, hvad der har fået forlaget til at genoptrykke denne bog, som jeg kun kan karakterisere som kedelig og intetsigende? Men måske er det netop en kunst i sig selv at kunne skrive om en almindelig sommerdag i almindelige menneskers liv, uden at føle trang til at krydre handlingen med drama?

Muligvis fungerede denne slags eksperimenterende og trivielle bøger i 70érne, hvor handlingen udspiller sig, men efter min mening holder den ikke i dag.
Derfor har jeg valgt kun at give ”Ved havet” en stjerne.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter