0 kommentarer

Uren af Karen Schultz

af d. 25. november 2018
Info
 
Sideantal

419

Udgivet

2018

ISBN

9788764800210

 

Bogen, du skal læse, hvis du er til personlige fortællinger. Af den stærke, gode, dybe, intense og hjertegribende slags. Og hvis du, som jeg, har en både personlig og stærk faglig interesse i at forstå mere om, hvordan det er muligt for et barn at overleve og nå helt frem til at leve et godt, rigt og meningsfuldt voksenliv til trods. Eller måske på grund af.

Karen tager os med i sin erindring om en barndom præget af forældrenes  grænseoverskridende adfærd. Faren, der ikke var der. Stedfarens seksuelle krænkelser. Morens fysiske og psykiske vold og udtalte behov for at blive passet på af datteren. Samtidig med at hun konstant søger opfyldelse af egne drømme gennem datterens intellektuelle og kreative talent.

Sproget er på én og samme tid let og enkelt og fyldt med hverdag samtidig med at det rummer så mange lag, så det overlades til læseren selv at fortolke dybden. Karen tager os med på rejse gennem 1960’erne og ind i 70’erne.

Vi præsenteres for et persongalleri som rummer alle typer. De rige og de fattige. De kloge og de mindre kloge. De nære og de fjerne. De forbigående og dem der var der altid og stadig er der.

Det er næsten som at være der selv. Måske fordi jeg selv er født i 1960, og fordi jeg kender området i Kolding, hvor det hele foregår. Jeg har boet der som voksen. Gået på de samme stier. Cyklet op ad de samme bakker. Lånt bøger på det samme bibliotek.

Jeg kan se det for mig, når Karen tager os med gennem barnets skoletid og teenageår. Hjemme og ude. Til håndbold og til fester. Med veninder og med kærester. I ensomheden og i venskaber. De vedvarende dybe og de hurtige overfladiske.

Karen giver et råt-for-usødet indblik i et barneliv med alt for meget voksenansvar, det uforudsigelige i det forventede grænseløse og i den løsslupne, nærmest promiskuøse teenagers udfoldelse i søgen efter sit ståsted i livet.

Nogle steder er beskrivelsen så konkret og direkte at man næsten taber pusten over hvor meget en lille pige skal bære og rumme og holde oppe – hos sig selv og de andre. Andre steder bliver vi taget med helt ind i det private, i de intime scener i et univers, man slet ikke har lyst til at vide noget om, men som har sin helt egen betydningsfulde betydning.

UREN er en fortælling fra et levet liv. Et tidsbillede fra en svunden tid – for ikke særligt længe siden. Velskrevet og tidsaktuel. Der er stadig børn, som vokser op i forhold, der ligner. Bogen er derfor også relevant for alle, der arbejder med børn og unge i dag.

419 sider. Værd at læse og blive klog af.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter