0 kommentarer

Undskyldningen Af Hanne-Vibeke Holst

af d. 9. juli 2011
Info
 
Sideantal

422

Udgivet

2011

ISBN

978-87-02-11562-8

 

Hanne-Vibeke Holst er tilbage, var min første tanke allerede, da jeg havde læst bogens første sider. Jeg var ikke videre begejstret for ”Kongemordet”, ”Kronprinsessen” og ”Dronningeofret”, så derfor er jeg ekstra glad for, at Hanne Vibeke Holst med ”Undskyldningen” atter vender tilbage til rødderne og kaster sig over de familiedramaer og samtidsskildringer, som hun efter min mening er bedst til.

I ”Undskyldningen” møder vi familien Tholstrup og følger dem helt tilbage fra besættelsestidens Nordjylland og op til i dag.

Helena Tholstrup er operachef for Berliner Oper og skal modtage en prestigefuld pris af den tyske kansler. Til hendes store glæde indvilliger hendes datter Sophie i at komme til Berlin og overvære prisoverrækkelsen sammen med sin nye kæreste Khalil. Hidtil har Helena været mest optaget af sit arbejde som altid har haft første prioritet, ofte på bekostning af hendes datter. Sophie har derfor måtte undvære sin mor under store dele af sin opvækst og føler sig svigtet af moren.

I familien Tholstrup er der gennem flere generationer blevet fejet beskidte hemmeligheder ind under gulvtæppet, fordi ingen har haft det nødvendige mod til at tage hul på bylden. Sådan var det sikkert fortsat gennem de næste mange generationer, hvis ikke dramatiske omstændigheder havde tvunget Helena til at åbne op for posen.

En sen aften på Berliner Opers chefkontor indser Helena, at fortidens familiehemmeligheder kan få fatale konsekvenser for nutidens generationer, da hendes datter stiller hende til ansvar og kræver en undskyldning.

”Undskyldningen” er meget velskrevet, indlevende og har et rigtig godt plot. Selv om det lyder klicheagtigt, blev jeg helt vemodig, da jeg lukkede bogen for sidste gang. Fordi det føles som om, at jeg havde kendt Helena, Sophie, Leo, Leif og alle de andre medlemmer af familien Tholstrup altid og ikke havde lyst til allerede at tage afsked med dem.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter