0 kommentarer

Trin af Jerzy Kosinski

af d. 25. januar 2004
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

160

Udgivet

1971

ISBN

87-568-0093-2

Originaltitel

Steps

 

I ”Trin” samler Kosinski sine værste mareridt og erindringer. Det er kondenserede ubehageligheder direkte fra menneskets sorteste hukommelse. I de mange – ret korte – fortællinger (1-5 sider) følger vi en mands forskellige oplevelser som barn, ung mand og voksen. Det er ikke klart om det virkelig er den samme mand; men nogle af fortællingerne hænger i hvert fald sammen.

Som i Kosinskis første bog, “Den bemalede fugl”, er vi ude på landet i Polen efter krigen. Her er ikke rart: Menneskenes “næstekærlighed” går ud på at ydmyge hinanden eller systematisk voldtage den lokale sinke der opbevares i et bur i laden.

Men alt er ikke ondskab og gru. Jo, måske er det hele faktisk grusomt.

(1) Nogle børn fanger sommerfugle og opbevarer dem i et glas. Luften er ved at slippe op, insekterne flakser omkring – men hvem overlever til sidst? Meget sirligt beskrevet på bare to sider.

(2) To mænd mødes i en park og manden vi følger bliver inviteret med hjem. Der er lagt op til en erotisk aften med husets elskerinder. Men i det første værelse er væggene blot dækket af fotografier fra en skuespillerindes liv på scenen. Ingen kønslig omgang her.

Ifølge Kosinski er mennesket fortabt fordi vi i bund og grund er egoistiske og onde. Men er det noget nyt? Er det så slemt? Tja. Kosinski er realistisk, præcis, hensynsløs og ganske fremragende.

Har du set for meget “Friends” eller “Sex & the city”; er du blevet træt efter endnu en “city-grrl” roman; eller går det i det hele taget lidt for godt: Er solen begyndt at skinne eller skal du giftes på lørdag? Så sæt The Cures “Disintegration” på repeat og fald ned med Kosinskis “Trin”.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter