0 kommentarer

Jáchymov af Josef Haslinger

af d. 9. juni 2013
Info
 
Sideantal

263

Udgivet

2013

ISBN

978-87-7973-520-0

Originaltitel

Jáhymov (tysk)

 

“Jáchymov” er en intens, lille roman om livet bag jerntæppet i de onde år efter 2. verdenskrig. Josef Haslinger skriver en smuk, dannet og samtidig uprætentiøs prosa, der tager læseren insisterende ved hånden og fører én til et Tjekkoslovakiet, man kun modstræbende accepterer at besøge. At historien bygger på virkelige begivenheder, gør kun oplevelsen så meget des mere knugende.

Bohumil Modrý var målmand på Tjekkoslovakiets ishockeylandshold i 1940’erne, hvor det lykkedes at vinde to verdensmesterskaber og et utal af andre turneringer. Modrý var holdets største stjerne, som holdt buret rent kamp efter kamp, en både atletisk og intelligent spiller. Han var også ingeniør, ægtemand og far til en lille datter, der tilbad ham. Under krigen gjorde nazisterne livet svært for tjekkoslovakiske sportsfolk, og det blev mildest talt ikke lettere, da Stalins Sovjetunionen besatte landet efter krigen.

Tjekkoslovakiet omkring 1950 var en paranoid, kommunistisk lydstat, hvor alle angav alle og håbede at slippe for at ryge i regimets berygtede torturfængsler og efterfølgende i koncentrationslejr. Modrý, folkets helt, slap desværre ikke. Nogen angav ham for noget, han ikke havde gjort, og efter år i fængsel blev han sendt til uranminerne ved byen Jáchymov, hvor han og hans medfanger måtte bryde og håndtere det livsfarlige uranmalm med de bare næver. Mad fik de ikke meget af, og i de lange vintermåneder var der ofte ned til 10 minusgrader i mændenes sovesale.

Modrý overlevede lige akkurat og blev løsladt nedbrudt på legeme og sjæl.

I Haslingers rammefortælling berettes historien af Modrýs datter, der møder en tysk-østrigsk forlægger i byen Jáchymov. Her er hun for at finde sporene efter sin elskede far; han er på kurophold, og sammen finder de ud af, at hun har en historie, som han ganske enkelt er nødt til at udgive.

Selv om rammefortællingen er fiktion, står tilbage, at Modrýs skæbne er uafrysteligt sand og god af at blive klog af. Nazisme, fascisme, kommunisme – totalitære regimer er ikke skabt for folkets skyld. Så meget ved man i hvert fald efter endt læsning. Men man ved også noget om, at kærlighed lige som ukrudt kan overleve under de græsseligste forhold.

En uforbeholden anbefaling af den store, lille roman “Jáchymov” fra denne læser.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter