0 kommentarer

Tine af Herman Bang

af d. 5. januar 2003
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

204

Udgivet

1997

ISBN

8702036193

Originaltitel

Ved vejen

Udgave

5. udgave

 
En sønderjysk kærlighedstragedie fra 1864 er tung kost. Følelsen, ”Tine” efterlader læseren med, er meget lig den udstoppede og forspiste fornemmelse, der naturligt følger efter en lang julemiddag. Det er vesten, der strammer over vommen. Det er flæsk, kartofler og oppustede kinder i en røgfyldt almuestue.

Kanonerne tordner, og Dannevirke knager gennem hele bogen men altid kun i baggrunden. Det er de traurige og velopdragne mennesker, det drejer sig om. Tine er den sunde og vidunderligt naive pige fra landet. Som alle de øvrige karakterer i bogen er hun så uoplyst og forsigtig, at det nærmer sig decideret mørklægning. Det er dette overflødighedshorn af savoir-vivre og gammeldags høfligheder, der gør ”Tine” svær at tygge sig igennem, men rent kulturhistorisk er den naturligvis lidt af en lækkerbisken. Samtlige begivenheder, personnavne, lokaliteter og endog vejrlig er historisk korrekte, og Bang skildrer uden tvivl livet, som det var.

At Tine forelsker sig ulykkeligt i den lokale skovrider og ender med at komme gruelig galt afsted, er en fin lille parallel til krigens udfald. Men derudover er der ikke meget at smile af i Herman Bangs verden.

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Bedømmelse
Karakter