0 kommentarer

Kaj Munk. Digter, præst og urostifter af Per Stig Møller

af d. 15. marts 2015
Info
 
Sideantal

568

Udgivet

2000

ISBN

87-00-75578-8

 

De fleste danskere har på et tidspunkt stiftet bekendtskab med navnet Kaj Munk; den danske præst og dramatiker, der i 1944 blev likvideret af Gestapo mens han befandt sig i sit hjem i Vedersø.

Kaj Munk var en person, der har fascineret mange mennesker helt op i nutiden.

En af de personer, der i nyere tid har beskæftiget sig mest med personen Kaj Munk, er den konservative politiker Per Stig Møller.

Møllers interesse har været så stor, at han har skrevet et mammutværk om Kaj Munk, og det er denne bog, som vi andre nu har mulighed for at læse for dermed at blive klogere på Kaj Munk og det liv, der formede ham som person.

Kaj Munk blev født i Maribo i 1898, men blev allerede som 5-årig forældreløs.

Han endte med at bo hos sin mors kusine og dennes mand på Lolland. Det var troende mennesker, der var gode mod Kaj Munk, og det var især moderens kusine, der insisterede på, at den unge Munk påbegyndte teologistudiet efter at være blevet student.

Teologistudiet blev gennemført i København, en by som Munk holdt af at bo i p.g.a. de mange kulturelle tilbud.

Efter studiet flytter Kaj Munk til Vedersø i Jylland, hvor han arbejder som præst, gifter sig med sin kone, som han også får børn med (hvoraf bl.a. to af sønnerne som voksne også vælger at læse teologi).

Kaj Munk har en særdeles stærk retfærdighedssans, og hele hans livssyn er præget af en humanistisk tankegang.

Derfor krænker det også Munks retfærdighedssans da tyskerne invaderer Danmark under 2. verdenskrig, – i en sådan grad at Munk rager uklar med tyskerne idet de mener han er for kritisk og åbenmundet.

Kritikken af den tyske invasion betyder, at Munk i januar 1944 likvideres af Gestapo, der anså ham for et faremoment.

Efter drabet på Munk hersker der landesorg, og i årene efter krigen anses Munk af mange som en helt og frihedskæmper.

I nyere tid har billedet af Munk vist sig at være mere velafbalanceret.

“Kaj Munk. Digter, præst og urostifter” er et mammutværk, der beretter om Kaj Munks liv. Der er ikke bare tale om nøgne facts, men der er udført et solidt forarbejde, der medfører, at læseren kommer ind under huden på mennesket Kaj Munk.

Per Stig Møller fortæller om Munks barndom, ungdommen, studietiden, men også om årene i Vedersø, hvor Munk havde sit embede.

Derudover er der afsnit om Munks eftermæle og om hvilke hændelser og personer, der inspirerede og påvirkede Munk til at være den person han var.

Der er langt imellem biografier, hvor der er lavet et så solidt og gedigent arbejde som Per Stig Møller har udført med udarbejdelsen af denne bog.

Biografien er intelligent, solidt gennemarbejdet og ganske enkelt voldsomt spændende.

“Kaj Munk. Digter, præst og urostifter” er guf for den kræsne læser, der sætter pris på historie, som elsker biografier og som formår at sætte endog meget stor pris på, at forarbejdet til en bog er gjort ordentligt.

Fem stjerner til “Kaj Munk. Digter, præst og urostifter”, der er intet at sætte sin finger på ved denne bog.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter