0 kommentarer

Tilfældet Pepe Miranda af Ed McBain

af d. 5. november 2011
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

185

Udgivet

1966

Originaltitel

See them die

 

En morgen vågner byen Isola op til en trykkende dag. Varmen er trykkende, stemningen ditto. Således kører de etniske gnidninger på politistationen på højtryk mellem Andy Parker og Francisco Hernandez, mens Steve Carella hovedrystende ser til.

Scenen på politistationen er blot en afstikker, bortset herfra udspilles hele handlingen i en lille sidegade i Isolas Puertoricanske kvarter. Her introduceres læseren til Luiz Amandez hyggelige morgenrestaurant, ved siden af kirken og lige overfor bordellet La Gillina. Zip er hos Luiz for at vente på sine undersåtter. Som leder af en nyopstartet bande er han utålmodig efter at komme ud og markere sig. Første ‘markering’ skal være mordet på en dreng, der har lagt an på en af Zips piger.
Restauranten får desuden besøg af kriminalbetjent Andy Parker. Parker er ude for at snuse sig frem til hvor den eftersøgte Pepe Miranda er skjult.

Der er tale om nytænkning ud fra kriminalromanernes traditionelle opbygning. Historien starter ikke med en forbrydelse og hovedpersonen er den gade hvor hele historien udspiller sig. Det levner rum til poetiske beskrivelser af storbyen, dens lugt, udseende, personer og stemning. Klimakset er anholdelsen af Pepe Miranda, der har forskanset sig i en lejlighed et lille stykke væk fra Luiz’ restaurant. Kuglerne flyver og tilskuerne samles i hobetal. Stemningen koger.

McBain udfordrer det traditionelle plot og disker op med en historie, der byder på meget mere end der kan forventes af en knaldroman.

N.B. “See them die” er tidligere udgivet på dansk under titlen “Se dem dø”.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter