0 kommentarer

Thode af Jakob Brodersen

af d. 23. september 2014
Info
 
Sideantal

264

Udgivet

2014

ISBN

978-87-7145-589-2

 

Et historisk jubilæumsår byder ofte nyudgivelser og man må sige at 2014 i den grad er rigt repræsenteret i den retning. Bøger omkring første verdenskrig myldre frem og alle der har en mening lufter den på tryk, og det er ikke alt der er lige læsværdigt, men denne bog er så absolut værd at bruge tid på.

Jacob Brodersen er med sin debutbog Thode en af bidragsyderne om krigens rædsler. Romanen er en fiktionaliseret udgave af Carl Theodor Thodes efterladte erindringer fra 1915 – 1918.

Danskeren Carl der var fra Grønnebæk i den dengang tyske del af Sønderjylland,bliver i juli 1915 som kun 19 årig indkaldt til at aftjene sin værnepligt i den tyske kejserlige hær, en skæbne han delte med ca 30.000 andre danske mænd. Indkaldelsen kommer til at vare tre et halvt år, og i den tid kommer den unge Carl til at kæmpe ved både øst- og vest fronten. Fra de umennskeligt kolde vinterkrige til slaget ved Somme hvor bomberne regner ned over de forhutlede mænd i de stinkende skyttegrave. Carl bliver såret flere gange, men hvergang med returbillet til fronten og det blodige helvede. En periode i hans liv der kommer til at mærke ham for altid. Det er en ung knægt der bliver soldat men inden krigen er omme er han blevet en mærket mand.

Jakob Brodersen er til dagligt journalist og har brugt de sidste tolv år på at skrive bogen om Thode. Som min gamle mormor sagde “man kan ikke se hvor lang tid du har været om det, men man kan se resultatet” og i dette tilfælde er resultatet rigtigt godt.

Jeg oplever en meget velskrevet bog som bærer præg af at den betyder noget. Sproget er meget visuelt og jeg har følelsen af at se ud gennem Carls øjne. En på en gang smuk og gruopvækkende bog.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter