0 kommentarer

The ritual af Adam Nevill

af d. 9. maj 2023
Info
 
Forfatter
Genre
Sideantal

418

Udgivet

2011

ISBN

9780330514972

Originaltitel

The Ritual

Udgave

1. udgave

 

I Sveriges skove lurer en skjult ondskab, og den er klar til at jage igen. 

De fire venner Luke, Hutch, Phil og Dom genforenes én gang om året for at få en rigtig herretur. Normalt tager de til steder som Las Vegas eller andre eksotiske steder, der giver dem mulighed for få rigeligt at drikke og feste ordenligt igennem. Men et år beslutter de sig for at prøve noget nyt. De vil nemlig tage på en vandreferie i Sverige, langt fra civilisationen. Ingen af dem har erfaring med naturen, og da Dom kommer til skade med sit knæ, beslutter gruppen sig for at gå væk fra vandrestien og skyde genvejen gennem skoven, så de hurtigst muligt kan ankomme til deres hotel.

Men det skulle de aldrig have gjort, for derfra begynder deres problemer for alvor. For de er ikke alene i skoven. Noget jager dem i det skjulte, hjemsøger dem i deres drømme. Noget mørkt, ondt og gammelt. Men det er ikke den eneste trussel mod gruppen, for ingen af dem bryder sig synderlig om hinanden længere, og efterhånden som deres situation forværres bliver de mistrioske overfor hinanden, og viser hvem de i virkeligheden er.

The ritual af Adam Nevill er en fremragende horrorroman. Ikke alene formår Nevill at skabe uhygge ved hjælp af meget få virkemidler, han skaber også nogle af de, ifølge min mening, bedste personer indenfor moderne horrorfiktion. Nevill har nemlig valgt af have fokus på sin egen generation, og skriver dermed om en gruppe midaldrende mænd, der alle føler sig uden for historien. Ingen af dem har nogensinde været i krig, ingen af dem har oplevet store depressioner eller pandemier. De er en generation der går op i deres præsentationer på arbejdsmarkedet, deres dyre huslån, den nyeste IT og de sociale medier. Der er altså her tale om et klassik greb, hvor man tager en gruppe mennesker, og sætter dem i en situation, hvor de hurtig mister kontrollen. Men Adam Nevill putter et ekstra lag over historien, da bogen også omhandler nordisk overtro, myter og nordisk mytologi. Det er altså en historie, hvor den nye verden møder den gamle verden, og alt går galt.

På min udgave af bogen står der om Adam Nevill; Britain’s answer to Stephen King. Og det kunne ikke være mere rigtigt. Adam Nevill skriver meget lig Stephen King, men som forfatter er Adam Nevill langt mere ambitiøs med sin fortælling. The ritual er en underholdende roman, men den har også en overraskende og begavet historie om nutidens menneske, og hvor forvænte vi er blevet i forhold til den moderne teknolog. På det punkt adskiller Adam Nevill sig kraftigt fra Stephen King, eftersom at King har for vane primært at skrive romaner der skuer bagud til tidsperioder som 1950’erne eller 1960’erne. Med andre ord, så har Adam Nevill valgt at have fokus på vores samtid, og de problemer der følger med, og det klæ’r romanen rigtig godt.

Der gik ikke længe fra at The ritual blev udgivet til at der naturligvis kom en spillefilm. Den findes på Netflix og er næsten ligeså god som filmen. Så hvis du er til en (u)hyggelig tur i de svenske skove, så jeg vil varmt anbefale The ritual. Højere kvalitet indenfor gys fås simpelthen ikke.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter