0 kommentarer

The Cruelest Month af Louise Penny

af d. 26. maj 2019
Info
 
Sideantal

311

Udgivet

2007

ISBN

978-0-312-57350

Originaltitel

The Cruelest Month

Udgave

1st edition

 

“Et mord begynder næsten altid med en hemmelighed. Mord er en hemmelighed der er blevet  spredt over lang tid.”

Det er påske og i den lille landsby “De Tre Grantræer” gemmer man malede træ påskeæg, børnene vil få chokolade æg når de kommer med træ-æggene; det viste sig at hvis de gemte rigtige chokolade æg, så kom bjørnene ind i landsbyen, og det er farligt for de var lige vågnet fra deres vinterhi. Men digteren Ruth finder en rigtig fuglerede og tager de to æg med hjem, inkuberer dem i ovnen så hun bliver ‘mor’ til to ænder, som følger hende over alt.

I bistroen kom en wicca (en modern heks) Jeanne Chauvet og Gabi har indbudt landsbyen til séance. Langfredag læser hun tarokort i bistroen. Det kom bag på hende, at der skulle laves en séance dvs prøve at kontakt de døde; men hun overtales. Jeanne mener at folk her er for lykkelige, for megen positive energy. De fortæller hende at alt det onde bliver i gamle Hadley hus, hvor der er begået mord, mordforsøg og mordere boede der. Så de aftalte at to dage senere vil de prøve at lave en séance inde i huset der står tomt; derved vil de prøve at fordrive  negative energier. Det endte med et dødsfald under séancen,  Madlein døde, er det mord eller blev hun skræmt til døden som hende ansigt antyder af det onde i det truende, dystre hus.  Madlein var vellidt af alle, som solen spredte hun glæde og latter omkring sig; men mellem de tilstedeværende havde alle grunde til at gøre hende det ondt.

Chef detective Armand Gamache og hans højre hånd Jean Guy Beauvoir kommer for at finde ud af om det er mord.

Men Gamache er plaget af Arnot sagen fra år tilbage, hvor han gik mod ledelsen af Surete og anholdte en gruppe politi officerer, som man havde givet lov til at begå selvmord i stedet for at blive stillet for en domstol for alle de forbrydelser, de havde begået især mod de indfødte bosteder. De fleste i pressen støttede Gamche som helt, men indenfor Surete blev han af Arnot’s venner anset for at være forræder og ikke-loyal overfor systemet. Nu bruger de “fake news” i pressen om Gamache og hans familie.

Jeg føler at denne serie er blevet meget virkelig for mig, jeg går altid uden om séance og deslige, men beskrivelserne af menneskerne og landsbyen gjorde at jeg læste den, og det var jeg glad for. Det her lille landsby samfund med sammenhold, man hjælper hinanden, kommer hinanden ved, vil jeg blive ved med at læse.

Hvordan kan man forklare en landsby som ‘De tre Grantræer’ hvor digteren går tur med ænder og kunst falder ned  fra himlen?

Agatha award for bedste roman indenfor Traditional Mystery 2008.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter