0 kommentarer

Tarkovskijs heste af Pia Tafdrup

af d. 27. juli 2016
Info
 
Sideantal

75

Udgivet

2016

ISBN

978-87-02210-75-0

Originaltitel

Tarkovskijs heste

Udgave

2. udgave, 1. oplag

 

I 1981 debuterede Pia Tafdrup med digtsamlingen ”Når der går hul på en engel”, og siden har hun udgivet et hav af digtsamlinger, modtaget flere priser og udmærkelser (bl.a. Nordisk Råds Litteraturpris i 1999), og har desuden været medlem af Det Danske Akademi.

Det er med andre ord ikke for meget at beskrive Pia Tafdrup som en både produktiv og anerkendt forfatter, som de fleste læsere givetvis har stiftet bekendtskab med. Hvis man endnu ikke har stiftet bekendtskab med Pia Tafdrups bøger, kan man med fordel starte med at læse digtsamlingen ”Tarkovskijs heste”, der blev udgivet i 2006.

Hovedtemaet i alle digtene i ”Tarkovskijs heste” er tabet af Pia Tafdrups far, og man kan derfor sige, at digtene handler om døden og tab – og ikke mindst om hvordan man som menneske håndterer at blive konfronteret med sin egen dødelighed.

Bogens 52 digte har titler som ”Min brors øjne”, ”Erindringens endeløse sale” og ”Ord begraves ikke”. I digtene beskriver forfatteren følelsen af, at have mistet faderen allerede inden, han dør fysisk. Faderen var dement og boede på et plejehjem: begivenheder glemmes, han kan ikke huske ansigter, navne eller de bøger han har læst, og de fælles minder fra familielivet er derfor næsten forsvundet – hvilket selvsagt er svært for familien at kapere.

Samlingens sidste digte handler om dagene ved faderens dødsleje og tiden lige efter faderens død, og selvom digtene kredser om tunge emner som dødsfald, tab og sorg er det en relevant bog for alle at læse. Som bekendt er der ingen mennesker, der undslipper døden, uanset hvor stærkt man måtte være imod døden, rammer den os alle og alle dem vi elsker.

”Tarkovskijs heste” er en digtsamling om sorg og tab af kærlighed. Som en anmelder skrev et andet sted er ”Tarkovskijs heste” en bog, der i et eller andet omfang kan bruges som en selvhjælpsbog eller som en terapi-bog for alle, der har prøvet at miste.

Pia Tafdrup har skrevet en intens og velovervejet digtsamling, der gjorde indtryk på mig. Tafdrup formår at sætte ord på de følelser og oplevelser man har, når døden rammer en familie, hun er ganske enkelt en fænomenal formidler og en dygtig menneskekender.

Digtene i ”Tarkovskijs heste” var rørende, relevante og krøb ind under huden på mig. Forfatteren skal have ros for at være velovervejet og for at sætte fokus på et tabubelagt emne som døden; et emne der ikke burde være så tabubelagt, eftersom døden er noget der sker for os alle.

Læs bogen og bliv klogere, det er en læseværdig og velkomponeret bog, som ingen bør snyde sig selv for at læse.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter