0 kommentarer

Tab og vind med samme krop af Jan Patrick Skaarup

af d. 22. november 2017
Info
 
Sideantal

129

Udgivet

2017

ISBN

978-87-93162-14-3

 

En 60-års fødselsdag blev en brat opvågning for Jan Patrick Skaarup. Ikke så meget selve festen, men da han så billeder af sig selv efterfølgende, var det af en person, han slet ikke genkendte med en kæmpe mave og op til flere dobbelthager. Det gav ham sparket til at lægge sin livsstil om, og det er denne proces Skaarup på humoristisk vis fortæller om her i bogen.

Jeg har tidligere læst ”Manden bag spejlet” af forfatteren. En tragikomisk novellesamling om livet og døden som Skaarup blev inspireret til, efter at han havde haft en barsk samtale med sin læge om at tilhøre risikogruppen for at dø af en blodprop. I ”Tab og vind med samme krop” er Skaarup selv hovedpersonen. Her fortæller han om at være en 60-årig mand, der absolut ikke bryder sig om at dyrke sport og motion, og som holder af både wienerbrød og et par glas rødvin om aftenen.

Som sagt fik den famøse 60-års fødselsdag Skaarup til at indse, at han ikke gjorde sig selv en tjeneste ved at fortsætte denne livsstil. Faktisk måtte han se i øjnene, at hans krop længe havde prøvet at få ham til at ændre vaner. Men selvom man tager beslutningen, kan det alligevel være svært at føre den ud i livet. For Skaarup lykkedes det, dels fordi han ville, men også fordi han fik hjælp fra sin nye kæreste, som han mødte midt i forløbet.

Jan Patrick Skaarup ønsker på ingen måde at dunke andre i hovedet med deres levevis. Bogen er alene skrevet som et forsøg på at inspirere andre, hvis de også er kommet i den situation, at de næsten ikke kan genkende sig selv på billeder, eller lider af overvægtsrelaterede skavanker.

Han fortæller om, hvor svært det er at skrue ned for madindtaget og op for motionen, og hvordan kærestens kærlige pisk er en god motivationsfaktor. Men også om glæden ved at se vægten blive mindre og mindre, mens overskuddet og energien bliver større.

Som Skaarup også selv påpeger, er bogen ikke en fagbog. Han har ikke en faglig baggrund indenfor ernæring, og bogen bygger alene på hans egne erfaringer. I de sidste to kapitler har han samlet faktuel viden og ordforklaringer på de mest gængse ord som protein, folinsyre m.m.

”Tab og vind med samme krop” forsøger med humor at motivere læserne til et sundere liv. Både for deres egen skyld, men også set ud fra et samfundsøkonomisk synspunkt. Målgruppen er ikke dem, som i forvejen går op i kost og motion. Skaarup skriver til den, han selv var, altså mænd der gerne vil tabe sig, men som ikke brænder efter at løbe en marthon af den grund.

Jeg synes Skaarups bog fungerer fint som et humoristisk indspark i sund livsstil-debatten. Her er mange sjove og tankevækkende betragtninger, og illustrationerne af Mads Byskov giver også fortællingen et underholdende løft. Der findes andre bøger, hvor man kan læse om livsstilsændringer, men de er oftest mere ”hardcore”. Skaarups bog kan sagtens læses for hyggens skyld.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter