0 kommentarer

Sum. Fyrre fortællinger fra det hinsides af David Eagleman

af d. 27. juli 2013
Info
 
Sideantal

130

Udgivet

2010

ISBN

978-87-7973-439-5

Originaltitel

Sum. Forty Tales From the Afterlives

 

Mon ikke forfatteren morede sig kosteligt mens han skrev disse fyrre historier som hver præsenterer en forestilling om livet efter døden. Historierne er ultrakorte og deres pointer strækker sig fra det morsomme over det indsigtsfulde til noget dybt foruroligende. “Sum. Fyrre fortællinger fra det hinsides” er en bog som kan læses både af det søgende menneske og dig der har besluttet, at der ikke er noget som helst efterliv. Der er ganske enkelt noget at muntre sig med for enhver smag.

Det skulle være mærkeligt hvis en novellesamling om efterlivet ikke hensatte læseren bare en anelse eftertænksom. Efterlivet i “Vennernes kreds” foregår omtrent som da du var i live. Lidt forsinket opdager du, at alt ikke er som det plejer. Der er færre mennesker. Det viser sig, at verden kun befolket af dem du husker fra dit liv. Dem du valgte. Og langsomt begynder vægten af alt det du valgte fra at tynge din sjæl. Titelnovellen “Sum” sætter også spot på hvordan du valgte at leve dit liv, idet døden er en opsummering af alle de ting du nogen sinde har foretaget dig, bare i anden rækkefølge:

“Alle de øjeblikke, der har noget tilfælles er lagt sammen. Du tilbringer to måneder med at køre ned ad gaden foran dit hus, syv måneder med at have sex. Du sover i tredive år uden at åbne et øje. I fem måneder i træk bladrer du i blade, mens du sidder på toilettet. Du oplever al din smerte på én gang, alle syvogtyve intense timer. Knogler brækker, biler forulykker, du skærer dig og babyer bliver født. Så snart du er færdig med det, er resten af dit liv i det hinsides smertefrit. Det betyder imidlertid ikke, at det altid er behageligt. Du tilbringer seks dage med at klippe negle. Femten måneder med at lede efter ting, der er blevet væk. Atten måneder med at stå i kø.”

“Sum” er fyldt med humor og en gevaldig portion selvironi på menneskehedens vegne. “Angst” fortæller at vi (når vi ikke er i menneskeskikkelse) i virkeligheden er store væsener der skal sørge for at holde sammen på universet, som er i konstant nedbrydningsfare. Når disse væsener tager på ferie foregår det som et menneskeliv på jorden: Menneskenes problemer er trivialiteter set i lyset af jobbet med at holde sammen på universet!

I en betænkelig stor del af novellerne går alting ud over Gud. I én historie har englene for længe siden overtaget magten over himlen, da Gud ikke rigtig kunne finde ud af at sætte tingene i system og dermed overskue hvad han havde skabt. I “Frafald” møder Gud dig i himlen med glæde og hun overrækker dig Sandhedens Bog, som indeholder svarene på alting. Problemet er bare at de troende ikke er interesserede i at slippe deres livs overbevisning om Gud og himlen og efterliv og retfærdighed, bare fordi Gud står og siger noget andet..

“Så hun vandrer uelsket og ensom rundt alene i det uendelige skylandskab mellem alle de vantro rettroende”.

Tak til David Eagleman for en ordentlig spand fantasi. For stof til eftertanke og moro.

Lån bogen på Bibliotek.dk

 

Bedømmelse
Karakter