0 kommentarer

Stille flyder Havanas gader af Jan Gustafsson

af d. 19. juli 2019
Info
 
Sideantal

568

Udgivet

2019

ISBN

978-87-93578-11-1

Originaltitel

Stille flyder Havanas gader

Udgave

NA

 

Jan Gustafsson er dansk født og har boet i Cuba i 5 år. Han er lektor i latinamerikanske studier ved Københavns Universitet, og har udgivet flere bøger med Cuba som omdrejningspunkt.

Bogen er skrevet på fundamentet af den autentiske historie om Rubén krydret med Jan Gustafssons oplevelser i Cuba og den kunstneriske frihed man har som forfatter, når man kun kender brudstykker af en historie.

Bogen handler om Rubén, der er født på Cuba, men opvokset i Danmark hos sin svenske fars søster. Rubén er resultatet af en kærlighedsaffære, som faderen havde med en cubansk kvinde under en udstationering.

Rubén føler sig identitetsløs og finder ud af, at han er et af de 14.000 Peter Pan-børn, der i perioden 1960-62 blev sendt fra Cuba til USA på grund af Castros revolution. Han blev adopteret af en afroamerikansk familie, men faderen hentede ham senere til Danmark. Da Rubén er 19 år gammel vender han tilbage til Cuba for at lede efter sin cubanske mor og for at se om han kan blive cubaner igen.

Bogen kører i to spor mellem 1958 og 1994 og fortæller historien om faderens tid i Cuba og om Rubéns tilbagevenden og liv i Cuba.

Kulissen er Cuba, revolutionen og den kolde krig. Bogen er charmerende krydret med spanske gloser, og selvom jeg ikke har været på Cuba, er beskrivelsen af miljøet og menneskene meget levende

Men, det er en meget laaaang bog, der får det hele med (568 sider med lille skrift og ganske få afsnit). Fortællingen om Rubén og faderen kunne godt være skåret mere skarpt. Men da bogen både favner den politiske situation og de menneskelige relationer, skal der mange ord og mange sider til.

Jeg faldt for den poetiske titel “Stille flyder Havanas gader” og bagsideintroduktionen med Peter-Pan børnene og citatet fra børnehjemmet, hvor børnene blev samlet inden de blev adopteret bort. Imidlertid er det kun en brøkdel af bogens historie og tema. Ærgerligt at bagsiden ikke fortalte, at bogen også var en politisk cubansk odysse. Det ville have tiltrukket helt andre læsere. For mig fyldte det politiske alt for meget. Jeg synes ikke bogen levede op til bagsideintroduktionen – men det var en god bog på mange andre fronter.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter