0 kommentarer

Sov sødt af Mark Billingham

af d. 12. august 2010
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

400

Udgivet

2004

ISBN

87-7394-795-4

Originaltitel

Sleepyhead

 

Mark Billingham har med sine Tom Thorne bøger kopieret den elskede svenske krimi som siden Sjöwall og Wahlöö har oplevet så stor succes i hele verden. Billinghams niche er at handlingen foregår i London og ikke hverken Ystad (Mankell – mest skabelon tro), Stockholm (Persson – sjovest) eller det fiktive Kymlinge (Nesser – ubetinget mest litterære kvalitet), men ellers er konstruktionen den samme: falleret, fraskilt politimand med et for stort alkoholforbrug, en nævenyttig intuition og en barsk fortid/bitre erfaringer (“Det var ikke din skyld, Tom. Det må have været rædselsfuldt, men du må ikke [tro?, ønske?!], at det skete på grund af dig.”) Disse egenskaber/omstændigheder betyder at det er svært for Thorne at indpasse sig i systemet – om det er politiets eller samfundets – hvorved en systemkritik rejses. For genrens force, det samfundskritiske element, er stadig vigtigt i ”Sov Sødt” omend ikke synderlig opdateret siden 1970’ernes originalversion.

Den svenske relation eksemplificeres af Billingham i en prototypisk illustration af nutidsmandens frustrationer, samlingen af Ikea-møbler, som er hørt så mange gange før – og desuden selvoplevet! – at det ikke er sjovt længere. Mere alvorligt videregiver ”Sov Sødt” ikke læseren noget om hverken vores ellers samfundets tilstand, ud over en lidt fad kritik af sundhedssektoren. Denne mangel virker undergravende for ”Sov Sødt”, fordi dette element er essentielt for netop denne undergenre: uden en relevant samfundskritik bliver de forholdsvis lange passager om tingenes tilstand, menneskenes mode og opførsel osv. decideret kedelig og virker bare opremsende eller som holdepunkt for det uundgåelige filmmanuskript.

Disse forbehold til trods viser ”Sov Sødt” lovende takter, f.eks. i beskrivelsen af Thornes tanker. Plottet er også skruet ok. sammen, men er i egentligste betydning sagen uvedkommende! En person går rundt og forsøget at totallamme sine ofre, således at de får ro, hvilket ofte mislykkes og de derfor dør. En overlever dog, men kan i sin hjælpeløshed ikke bibringe efterforskningen nogen støtte… En lovende debut og jeg vil straks gå i gang med den selvstændige to’er, som dog skal være mere overbevisende førend jeg giver mig i kast med resten i Tom Thorne serien.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter