0 kommentarer

Sommergræs, vinterorm af Mette Sø

af d. 24. maj 2017
Info
 
Sideantal

214

Udgivet

2017

ISBN

978-87-400-3081-5

 

Billie har mistet alt. Hendes far er lige død. Hendes kæreste har forladt hende. Og hun har mistet sit job, da kuvertfabrikken, hvor hun var ansat, blev solgt til tyskerne. I dette vakuum beslutter hun sig for at rejse ud.

Først til Finland for at opsøge papiret og finde ud af, om det har det lige så skidt som kuverten. Så til Grækenland hvor kuverten stadigvæk har det godt pga. korruptionen. Til sidst til Rumænien hvor en af maskinerne fra kuvertfabrikken er endt.

Langsomt genfinder hun sig selv i tabet, og håbet om en fremtid vokser frem.

Mette Sø er desværre ikke så kendt, som hun fortjener. Jeg har læst et par romaner af hende, og særligt ”Snebær”, der udspiller sig under besættelsen, holder jeg meget af. ”Sommergræs, vinterorm” viser en anden side af forfatterskabet.

”Sommergræs, vinterorm” er en roman om at miste. Om sorgen og forsøget på at leve videre med tabet. Det er også en fortælling om kærlighed. Om kærligheden mellem far og datter, mellem mand og kvinde, og mellem tætte venner. Og endelig er det en roman om håb. Håbet om at fremtiden ligger levende foran os.

Romanen er på den ene side letlæst men indeholder samtidig mange lag. Mette Sø skriver med masser af billeder og leger med ordene og deres betydning. Pludselig har Billie et rensdyr inden i sig, eller hun fordyber sig i kropslige detaljer. Så føres vi tilbage til situationer med de tre mænd i hendes liv, og så er vi igen i nutiden, hvor hun kæmper for at holde sig oppe og i gang. Det er med andre ord en lidt speciel læseoplevelse, men samtidig ret fascinerende.

Jeg synes ikke, at “Sommergræs, vinterorm” lever helt op til “Snebær”. Ikke desto mindre er den dog velskrevet og fanger læseren ind. Så har du mod på en anderledes roman om sorg, så giv den en chance.

På køkkenbordet ved siden af vasken ligger de tre kuverter. De er forskellige i størrelser og kvaliteter, men de har én ting til fælles. Alle tre indeholder et jordskælv. Jeg rører ved dem. Kuverter har været hele mit liv. Nu ligger ruinerne af mit liv i tre kuverter.”

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter