0 kommentarer

Smukke Jan af Lars Kjædegaard

af d. 24. maj 2017
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

372

Udgivet

2011

ISBN

9788763816694

 

Blodige og voldelige krimier er ikke lige min kop te. Jeg kan bedre lide den spændende historie med et skarpt tegnet persongalleri. I en facebookgruppe blev jeg anbefalet at prøve at læse Lars Kjædegaards krimier, og det gjorde jeg så. Valget faldt på den første i serien om makkerparret Anita Hvid og Thor Belling, der er drabsefterforskere ved Københavns Politi. Det har jeg ikke fortrudt.

En mand bliver fundet død i en skov ved provinsbyen Egstrup. Han er blevet dræbt på en mildest talt usædvanlig måde, og det lokale politi sender bud efter stjerneefterforskerne fra København. I løbet af kort tid bliver det ene drab til tre drab, og så har vi balladen.

Kjædegaard skriver virkelig godt. Ikke det sædvanlige flade metervare-krimisprog, hvor der kompenseres for manglen på sproglig formåen, ved at dænge det hele til i grafisk vold, men et sprog der folder sig ud og giver historien dybde. Personerne står skarpt og tydeligt, hæver sig over bogens sider, og vandrer lyslevende rundt for læserens indre blik. Selv de dræbte bliver levende i et eller andet omgang, under Kjædegaards dygtige pen.

“Smukke Jan” er først og fremmest en krimi, men den er også et skarpt portræt af en søvning provinsby og dens interne hakkeorden blandt dygtige lokale forretningsfolk, søvnige parcelhusbeboere, og alle dem på bunden af samfundet, der ikke rigtig passer ind nogen steder. Spændingskurven er støt stigende, og selv om jeg ret tidligt havde regnet ud hvem der havde gjort det, ødelagde det ikke noget. Kjædegaards beskrivelser af byen og dens indbyggere, kunne sagtens bære den hjem alligevel. Selv om slutningen, og måden alle brikker til sidst falder på plads, er sådan lidt “arh… det kunne godt være gjort mere elegant”, var det alligevel ok. For selv om det nok var mysteriet om de myrdede personer hele historien var bygget op om, ville den også have været interessant uden mordene. Kjædegaard kan noget med at male med ord, og med at tage sig tid til at tegne sine personer tydeligt. Som en socialrealistisk roman om en provinsby i Danmark, ville den også have fungeret. Men nu var det en krimi, og det gjorde den naturligvis mere spændende.

“Smukke Jan” var mit første møde med Lars Kjædegaards forfatterskab. Nu skal jeg i gang med resten.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter