0 kommentarer

Skyggernes kniv af Philip Pullman

af d. 5. oktober 2006
Info
 
Sideantal

352

Udgivet

1997

ISBN

87-00-31284-3

Originaltitel

The Subtle Knife

 

“Skyggernes kniv” er anden del af en trilogi, der startede med “Det gyldne kompas”. Denne første bog blev lidt af en bombe i fantasy genren, da Harry Potters univers indtil da havde fået bevilliget førstepladsen i genren. Serien om Lyra var en værdig opponent til serien om Harry og der blev set nysgerrigt til fortsættelsen af den fantastiske første bog.

“Skyggernes kniv” starter abrupt i en anden verden end den vi lærte af kende i bog et. Denne nye verden, hvori vi følger drengen Will, er mere som vores verden. Ikke så meget magi som i Lyras. Men mødet mellem Lyra og Will binder verdenerne sammen gnidningsløst. Og pludselig flyder den eventyrlige historie uhindret over siderne igen.

Will er forfulgt i sin verden og finder ved et lykketræf et vindue til en anden verden, den samme verden som Lyra fandt i første del af serien. Begge børn har en naturlig skepsis ang. denne nye verden selvom Lyra har sin sandhedsmåler, alethiometeret, ved sin side. Verdenen de er i viser sig at være hjemsøgt af genfærd, der suger livet ud af de voksne i verdenen. Lyra som stadig søger efter Støv, må alliere sig med Will, der søger efter sin far og sammen udgør de lidt af et team.

Lord Asriel og Fru Coulter er stadig i fokus som fjenderne, om end på en lidt anden facon, da nye fjender melder sig på banen samtidig. Dog findes der heldigvis også nye venner i denne del af verdenen, men usikre som Lyra og Will er på den nye verden kan de ikke bare stole på hvem som helst.

Sproget er flydende og elegant fra Pullmans pen. Den samme stemning som bog et griber fat om læseren som historien udfolder sig. Stadig er serien en værdig modstander over for Harry Potter universet.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter