0 kommentarer

Skatten hæves af Jan Peiter

af d. 11. april 2004
Info
 
Sideantal

94

Udgivet

1936

 

En amerikansk koloni af nybyggere i Amazonas trodser junglens farer i jagt på lykken. Det er en drengebog med løftede pegefingre og illusioner om det lille, ukuelige samfund, hvor alting nok skal gå, bare man smøger ærmerne op og tager fat. Men “Skatten hæves” er også fyldt med de eventyrlige elementer, der får voksne mænd til at græde af henrykkelse: Kanoture, smaragder, seksløbere, dryppende regnskov og hemmelige huler.

Hovedpersonen er 16-årige Jackie, der lever i en tid med fastlåste kønsrollemønstre og forargende racisme. Som moderne ungdomsroman er historien fin, men den moraliserende tone hele vejen igennem hører til et godt stykke tilbage i det 20. århundrede: Min bedste ven er indfødt indianer, og han forstår sig på ting, den hvide mand aldrig kommer til at forstå, så du skal behandle ham ordentligt!

Bogen er fyldt med små, sjove referencer til den civiliserede verden i 1930’erne, såsom arbejdsløshed, krig og generel strid, ævl og kævl. Det er interessant at iagttage drømmen om det perfekte samfund, hvor alle deler brødet og ansvaret.

3. del af “Den Grå Klippes Hemmelighed”.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter