0 kommentarer

Seven Types of Ambiguity af Elliot Perlman

af d. 21. maj 2013
Info
 
Sideantal

607

Udgivet

2005

ISBN

0701209291

Originaltitel

Seven Types Ambiguity

 

Simon tog Sam, Anna og Joe’s søn, 7 år gammel. Denne bog fortæller hvad der gik forud og bagefter set fra 7 forskellige synspunkter.

Første del af bogen fortælles af Alex, Simon’s psykiater, til dig, Anna. Anna karakteriserede Simon som “en mester i skepsis, en uafhæning kritisk tænker, frigjort fra tyraniet af øjeblikket’s intellektuelle ideer”. Simon og Anna var sammen på universitet, hun har ikke set ham siden. Simon er obsessiv hvad angår Anna.

Anden del fortælles af Joe, Anna’s mand, han er det modsatte af Simon. Snæversynet, uden større psykologisk indsigt, traditionel, god katolik. Han er slesk børsmægler og laver store penge. To år før Sam blev taget begyndte han et forhold til Angelique på et bordel. Han mener at hans forhold til en prostitueret ikke er bedrag, ikke som Anna’s bedrag med en tidligere kæreste.

Tredje del er Angelique’s historie, hvordan hun flygtede fra sin katolske familie. Hun mødte Simon efter kort tid, han tog hende ind, støttede hende, selvom han på det tidspunkt var blevet fyret som lærer. Angelique fortæller, hvordan hun blev prostitueret og fik Joe som fast kunde en gang om ugen i de sidste to år. Angelique anser Simon som sin elskede.

Fjerde del er Dennis Mitchel’s fortælling fortalt til Alex, psykiateren. Dennis er Joe’s researcher og grunden til hans succes. Joe og Dennis blev fyret fordi de anbefalede en handel som gik galt uden at det egentlig var deres fejl. Dennis blev såret og lever med konstante smerter. Han havde et næsten platonisk forhold til Angelique, som blev meget vigtig for ham.

Femte del er Simon’s fortælling fra fængslet efter han blev arresteret før han kom for domstolen. Sjette del er Anna’s fortælling. Syvende del er Alex’ datters fortælling 12 år senere ud fra Alex’ personlige dagbog.

Bogens titel er stjålet fra en bog om litteraturanalyse, skrevet af Empson, som er navnet på Simon’s hund. Dette er en bog som fortæller om nedbrydning af familiestruktur, ikke fungerende familier, dårlige medmenneskelige relationer. Alle blev skilt. Det tvetydige i medmenneskelige forhold.
De fortæller alle sammen hvor meget de holder af Simon, som lytter og udfordrer sine omgivelser med observationer og sammenligninger fra diverse kulturelle medier – især litteratur, men også musik.
Der er betydelig kritik af uigennemtænkte politiske beslutninger. Religion, især den katolske, står for skud som begrænsende, indsnævrende, frastødende.

Bogen var svær at komme i gang med, jeg begyndte 2-3 gange før jeg kom igennem til anden del – men så er bogen ikke til at lægge fra sig selvom den er lang. Jeg sad tilbage med følelsen at der mangler to kapitler, Annas og Simons efter rettergangen. Det engelske sprog er på højt niveau.
Jeg vil gerne læse mere af denne forfatter.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter