0 kommentarer

Sandheden om min mor. En familieberetning fra den kolde krig af András Forgách

af d. 27. februar 2020
Info
 
Sideantal

318

Udgivet

2020

ISBN

978-87-02-23083-3

Originaltitel

Élö kötet nem marad (oversat fra ungarsk af Péter Eszterhás)

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

”Sandheden om min mor. En familieberetning fra den kolde krig”. Titlen er sådan set meget sigende for hvad denne bog handler om.

András Forgách er født i Ungarn i 1952. Han er forfatter, oversætter, dramatiker og kunstner og hans værker har vundet flere priser i hjemlandet. Med andre ord en ret succesfuld mand, der er temmelig tilfreds med tilværelsen.

Tredive år efter kommunismens fald finder András Forgách frem til en hemmelighed, en af de situationer i livet, hvor man fristes til at udbryde: ”den havde jeg ikke lige set komme”.

Han finder ud af, at hans mor var spion for det ungarske Kádar-regime – og som om det ikke var nok opdager han, at hans egen mor stak både bekendte og også sine egne familiemedlemmer til styret, hendes egne sønner kunne hun ikke engang lade være i fred, dem stak hun også – forstå det hvem der kan (jeg forstår det i hvert fald ikke).

”Sandheden om min mor. En familieberetning fra den kolde krig” er den autentiske beretning om forfatterens mor, hendes liv og hendes gerninger. Udover at være en slags biografi om forfatterens mor er det også en fortælling om datidens kommunistiske Ungarn – og denne anmelder tænker, at det velsagtens også er en bog, hvor Forgách forsøger at forstå hvordan i alverden man kan finde på at stikke sine egne børn i ryggen for det er forræderi af værste skuffe – og kan man i virkeligheden tilgive sådan noget? Det forsøger bogen også at give en slags svar på.

I bogen beskrives moderen som en kærlig mor, men forfatteren er dog ikke blind for, at hans mor samtidigt faktisk har været en koldblodig informant.

Starten af bogen fandt jeg egentlig lidt til den tunge side, bogen fangede mig ikke helt til at begynde med – men lidt inde i bogen blev jeg aldeles opslugt af historien fordi den faktisk er mere spændende end en kriminalroman. Det er en bog, hvor virkeligheden overgår fantasien.

En spændende og velskrevet fortælling, der nok var tung at danse med i starten, men som vinder efterhånden. En intelligent og vedkommende bog om forræderi, familiehemmeligheder og tilgivelse.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter