0 kommentarer

Sameland Af Magne Hovden

af d. 19. april 2013
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

259

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7053-592-2

Originaltitel

Sameland (norsk), oversætter: Anders Johansen

 

Jeg kunne sagtens komme i tanke om indtil flere steder i Danmark, hvor denne “udkantsfortælling” kunne være foregået. Men nu foregår Sameland i Norge. Langt oppe nordpå i Kirkenes, hvor eneste adspredelse er når Hurtigruten lægger til kaj, hver dag kl. 10.00.

Roy og Leif, der arbejder ved posten i Kirkenes, beslutter sig for at åbne en autentisk samelejr for at tjene nogle hurtige penge på turister i sommerhalvåret, for derefter at henslæbe vinteren i Portugal. At ingen af dem har det fjerneste kendskab til samer og disses levevis, generer ikke d’herrer.

Undervejs stifter vi også bekendtskab med et par hævngerrige finner, der ikke bryder sig om at Roy og Leif stjæler deres lavu’er (de telte samer bor i). Der er også noget med en tvivlsom russisk vodkahandler, en samehader der holder af at fælde flagstænger og en shaman (der hedder Fredrik og kan lide at gå i kjole). Nå ja, og så er der også kollegaen fra posten, der røver en pengetransport iført et lyserødt kaninkostume.

Med andre ord, en totalt vanvittig historie.

At fortællingen til en vis grad er forudsigelig, gør sådan set ikke noget. Gøg og Gokke er også forudsigelige, men kan være ganske morsomme alligevel (i små doser). Det hele er bindegalt, og udvikler sig i en fart der kan tage pustet fra de fleste – med undtagelse af hovedpersonerne, der i det store og hele, tager strabadserne med ophøjet ro.

Man skal ikke læse Magne Hovdens romandebut for at få en stor litterær oplevelse. Men er man ude efter nogle hyggelige timers let underholdning, med tendens til konstante trækninger i smilebåndet, ja, så er man på rette vej.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter