0 kommentarer

Salamandersol af Pia Tafdrup

af d. 26. august 2012
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

83

Udgivet

2012

ISBN

978-87-02-12613-6

Originaltitel

Salamandersol

Udgave

1.udgave

 

Pia Tafdrup der den 29. maj i år fyldte 60 år er en af Danmarks mest habile digtere og har siden sin debut i 1981 med digtsamlingen ’Når der går hul på en engel’ bidraget med adskillige fine digtsamlinger. Hun har også været involveret i oversættelser af andres digte, lige som hun også har bevæget sig ud i skuespil genren samt skrevet et par romaner. Pia Tafdrup er også en efterspurgt oplæser, ikke bare her i landet, men også i hele Europa, sågar i USA, Latin Amerika, Canada, Vietnam med flere. Hun er smykket med Nordisk råds litteraturpris, Ján Smrek prisen og i 2001 blev hun udnævnt til Ridder af Dannebrog, og har siden 1998 modtaget Statens kunstfonds livsvarige ydelse og har siden 2009 været medlem af The Europaen Academy of Poetry. Så det er ikke en fru “hvem som helst” der er tale om.
Salemandersol er da også en ypperlig digtsamling. Sprogets legende lethed, maler billeder og sanseindtryk frem på nethinden, og giver en følelse af at være til stede og suge lydene, farverne og duftene ind for at lagre dem til eftertidens minder. Et digt for hvert år Pia Tafdrup har levet, et poetisk sammentræk af 60 års mangfoldighed.
“Livet er døden, der kommer, men først er glæden”..og glæden er det jeg oplever i disse digte. Lige fra den første glæde der strømmer verden i møde ved fødslen,
til beskrivelserne af ungdomsårene og verdens turbulens til de ’syv kjoler for synligheden’
En smuk digtsamling jeg helt sikkert vil vende tilbage til gang på gang. Lad mig slutte med en lille mundsmag:

I EN ANDENS SPEJL

I hans morgenspejl / vil jeg betragte mig selv,/ ikke i mit.
I hans spejl / kan jeg til min forundring / lide mig selv.
-Sådan et spejl / burde du have hjemme,/ siger han.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter