Nobelprisen
0 kommentarer

Så du ikke farer vild i kvarteret af Patrick Modiano

af d. 1. marts 2018
Info
 
Sideantal

155

Udgivet

2017

ISBN

978-87-93209-54-1

Originaltitel

Pour que tu ne perdes pas dans le quartier (oversat fra fransk af Ane-Grethe Østergaard)

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

I 2014 vandt franskmanden Patrick Modiano Nobelprisen i litteratur. Det kom sandt at sige som en overraskelse for denne anmelder, primært fordi jeg aldrig havde hørt om manden før – men det afholdt mig nu ikke fra at kaste mig over en af forfatterens bøger, nemlig ”Dora Bruder”.

Nu har jeg igen kastet mig over en af Modianos romaner. Denne gang forfatterens seneste roman, der har fået titlen ”Så du ikke farer vild i kvarteret”, der er udgivet på forlaget Batzer & Co.

Romanen foregår i nutidens Paris, hvor bogens hovedperson, Jean Daragane, bor og arbejder. Han er forfatter og noget af en enspænder, der lever temmelig afsondret på trods af, at han bor i en lejlighed midt i en storby. Han forlader sjældent sin lejlighed og når han endelig gør, er det ikke for at besøge andre mennesker; kun for at ordne praktiske gøremål som f.eks. indkøb.

En septembereftermiddag ringer telefonen hos vores hovedperson. Det viser sig at være en fremmed mand, der påstår at have fundet Jean Daragenes gamle adressebog, og som ønsker at mødes med Jean Daragane – både for at aflevere adressebogen til ejermanden, men især ønsker den fremmede mandsperson at udfritte Daragane om et af de navne, som står i adressebogen. Daragane er selvsagt både overrasket over at blive opsøgt af en fremmed, og med tiden bliver han også ubehageligt til mode, da han har på fornemmelsen, at den fremmede mand også har skjulte motiver for at have opsøgt ham.

”Så du ikke farer vild i kvarteret” viser sig at være et mysterium, der handler om et mere end 50 år gammelt mord, som tvinger Daragane til at forholde sig til et gammelt traume, han helst har villet glemme alt om.

”Så du ikke farer vild i kvarteret” er efter min mening en væsentligt bedre roman end ”Dora Bruder”.

Patrick Modiano fremtryller et stemningsfyldt portræt af Paris i denne roman, der på mange måder er aldeles fremragende.

Denne anmelder finder, at ”Så du ikke farer vild i kvarteret” er en lille perle af en roman: velskrevet, spændende og intens. Det er faktisk vanskeligt at finde noget dårligt at sige om romanen, forfatteren kan sit kram og forlaget har igen bevist, at man ikke går på kompromis med bøgernes litterære kvaliteter.

”Så du ikke farer vild i kvarteret” er en meget fin og underholdende læseoplevelse, og jeg kan derfor kun anbefale andre også at læse denne roman, der beviser at litteraturen ikke er død, men tværtimod stadig lever i bedste velgående.

Fem stjerner og en varm anbefaling fra mig til dig!

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter