0 kommentarer

Ross Dane af Aksel Sandemose

af d. 30. november 2011
Info
 
Sideantal

219

Udgivet

1976

Originaltitel

Ross Dane (norsk)

 

Dette er historien om den stærke og handlekraftige Rasmus, der sammen med en håndfuld nybyggere beslutter sig for at slå sig ned i området Beaver Coulee i den canadiske ødemark og opbygge en koloni. Kolonien bliver en realitet, men det er selvfølgelig ikke nogen dans på roser at bosætte sig i den vilde natur, og undervejs bliver der kæmpet mod sygdom, vilde dyr, rivaliserende bosættere og den grusomme natur.

Rasmus Dansker(Ross Dane), står i fuldstændig modsætning til Sandemoses Jantelov. I Rasmus verden er der ikke nogen gråzone mellem rigtigt og forkert, og han bruger gerne sine store næver til at forsvare sine stærke idealer, hvilket han også kommer til mange gange i romanen, og selvom det måske ikke virker særligt sympatisk, så er jeg helt på Rasmus side når han forsvarer sig imod den menneskelige smålighed der står i så stærk kontrast til den storslåede natur.

Jeg synes romanen havde meget stor underholdningsværdi og man bliver virkelig revet med af de forskellige skæbner i Beaver Coulee, som er beskrevet så levende, på trods af det ret begrænsede antal sider. En utroligt spændende og medrivende roman, der er læst i ét stræk.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter