0 kommentarer

Revolution af Jakob Ejersbo

af d. 10. november 2009
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

303

Udgivet

2009

ISBN

978-87-02-06396-7

 

Syv år i minegangene. Aldrig se dagens lys. Altid leve i håbet om at ramme den åre, der bringer velstand og et liv oppe på jorden. Fornedrelse, ydmygelser, sult. Og den basale kamp for overlevelse.
Historien om minearbejderen Moses står stærkt i samlingen af fortællinger, der har fået titlen ‘Revolution’, i Jakob Ejersbos anden del af Tanzania-trilogien.
Men også andre skæbner presser sig på. Rachel for eksempel. Den pæne pige, der ender som enlig mor og kun har én mulighed for klare sig: Hun må sælge sig selv. Overvinde sin opdragelse og familiens fordømmelse.
Og Sofie, dansk-grønlænderen, der forvilder sig ud i verden på en jagt efter identitet og rødder og ender i Afrika, hvor hun tilfældigt ramler ind i Pierre, manden, der viser sig at være dén mand – ham den rigtige.
På elegant vis henter Ejersbo bipersoner fra ‘Eksil’ ind i ‘Revolution’ og giver dem deres egen stemme.
Fælles for dem er, at livet er råt og uden nåde. Der skal kæmpes for hver eneste gevinst, og nederlagene er til for at overvindes. Hvert drag over nakken betyder blot en ny mulighed for at rejse hovedet. Hvert slag i ansigtet indbyder til at vende den anden kind til.
Med tålmodighed, viljestyrke og et fortvivlende håb arbejder hver fortæller sig fremad i livet i en stadig jagt på overlevelse.
Eller som Ejersbo lader den hvide tanzanianer Mick sige: ‘Ingen kan hamle op med en afrikaner, der venter. 100 år? Det er ingenting’.
Med anden del af sit efterladte storværk slår Ejersbo nok engang fast, at han hæver sig op over de fleste. Dette er stor kunst. Enkelt, råt, usødet. Og ikke til at komme udenom.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter