206
1974
87-416-1014-8
Rendezvous With Rama - oversat af Arne Herløv Petersen
1. udgave
“Rendezvous med Rama” er hensat til år 2130. Jorden har været ramt at nogle katastrofale meteorer, så en Rumvagt er blevet skabt, for at opdage dem i tide. En dag opdager man et nyt objekt, som viser sig at være en 50 km lang og 10 km bred cylinder, Rama. Der er ingen tvivl om, at man for første gang i historien er stødt på kontakt fra en anden verden. Rumskibet har været på vej i tusindvis af år, og man har blot et par uger til at undersøge det, inden det kommer for tæt på solen.
I Clarkes fremtidsunivers er både Merkur, Mars og Månen, samt en hel del måner tilhørende andre planeter, beboet. “De forenede planeter” holder skarpt øje med de opdagelser, som ekspeditionen inde i Rama foretager, og kommer med flere advarsler, jo længere de begiver sig frem i den kolossale nye verden. Senere kommer der en direkte trussel fra beboerne på Merkur, der intensiverer spændingen.
Det er anden gang at jeg læser “Rama”. Jeg kan på ingen måde få nok af Clarkes fantastiske fantasi. Vanen tro er fantasien krydret med en række videnskabelige fakta, så det hele får et realistisk skær. At skabe en ny verden i en cylinder kan være en forvirrende oplevelse, det må astronauterne også sande, og som læser kan man også blive så overvældet, at det beskrevne ikke er til at forestille sig. Jeg snød lidt og googlede titlen, og fandt en del illustrationer, der kunne hjælpe min overbebyrdede hjerne, det kan jeg kun anbefale.
“Mere spændende end en kriminalroman” hedder det sig på forsiden, og det er helt rigtigt. Hvis man elsker science fiction, så vil man også finde “Rama” spændende. Clarke sender os ud på et eventyr i rummet, som de første opdagelsesrejsende på jorden. Et par gange bliver oplevelsen også sammenlignet med Carvers opdagelse af Tut-Ankh-Amons grav. Udforskningen af rumskibet og dets indhold er velskrevet og så fantasifuldt, at bogen kommer til at virke for kort. Alene beskrivelsen af det cylindriske hav er ganske enestående.
Clarke vandt både en Hugo Award samt Nebula tilbage i 1974. Morgan Freeman har i flere omgange talt om at filmatisere den, men det er endnu ikke sket.
Gentry Lee har fortsat serien i en række bøger, hvor Clarke har haft en konsulent rolle. Bøgerne er ikke oversat til dansk.