0 kommentarer

Red Kelly 1969-1972 af Hermann & Greg

af d. 10. november 2016
Info
 
Sideantal

144

Udgivet

2016

ISBN

978-87-93244-57-3

Originaltitel

Comanche: Red Dust, Les guerriers du désespoir og Les loups du Wyoming

Udgave

1.udgave

 

Jeg har altid været fascineret af westerns, og deraf naturligvis tegneserier indenfor samme genre. Det er blevet til mange timer på biblioteket i 80’erne, hvor vi unger sad og pløjede de slidte albums igennem. De to helt store for mig har altid været ‘Blueberry’ og ‘Red Kelly’. I dag skal man være heldig at finde diverse albums antikvarisk, så derfor er det til stor glæde, at Forlaget Zoom nu udgiver 3 samlealbums med de 10 ‘Red Kelly’ historier, der er lavet af Hermann og Greg. Første album er netop udkommet, og næste skulle følge til sommer.

Ligesom Egmonts ‘Blueberry’ samlealbum, udkommer ‘Red Kelly 1969-1972’ i superflot hardback med et fin intro af Thierry Capezzone, der fortæller lidt om historien bag skabelsen af Red Kelly. Serien så dagens lys i det belgiske seriehæfte, ‘Journal de Tintin’ tilbage i 1969, men kom først på dansk i midt halvfjerdserne. Albummet er trykt på lækkert glittet papir (selvom ikke alle bryder sig om dette), og er flot ‘håndtekstet’ ifht. de gamle albums med maskinskreven tekst.

I bogens første album, ‘Kampen om Triple Six’ introduceres vi hurtigt til Red Kellys skydefærdigheder. Han erfarer snart, at nogen vil en ranchejer til livs, og tilbyder hende sin hjælp som farmer. Historien er en klassisk western fortælling, hvor Kelly skaber venskab med ranchens indehaver, Winnie og de andre ansatte, Ten Gallons, Clem og Toby.

I næste historie får ranchen ‘6-6-6’ endnu en ansat, indianeren Måneplet. Efter en strid mellem Cheyennerne og ‘6-6-6’ vælger han at forlade sit folk. Red Kelly bliver indianernes redning (ligesom Blueberry), men må grueligt meget igennem, inden freden er på plads

I tredje og sidste historie ‘Wyomings ulve’ får man albummets bedste historie. Diligencen skal levere 3000 dollars i lønninger, men af frygt for overfald har kusken overladt pengene til en drukkenbolt, der skal tage en alternativ rute. I denne historie introduceres vi også til Dobbs brødrene, som Kelly skal have et opgør med.

Selvom et par af Gregs historier virker som noget, man har set eller læst før, så har de et autentisk skær over sig. Dette understreges kraftigt af Hermanns meget flotte og realistiske tegninger og farvelægning. Selvom Hermann også udvikler sin stil i årene fremover, så er det allerede meget flotte tegninger fra start af. Især de store tegninger i fugleperspektiv, som f.eks. dem på side 39 og 97, er fremragende.

Jeg ser frem til de næste samlealbums. Som jeg husker serien, så bliver historierne mere mørke og tegningerne bedre og bedre. Skal man have en fuldstændig Hermann & Greg samling skal man også erhverve sig albummet ‘Fangen’, med 5 små historier. Dem kunne man også læse i de gamle Jet bøger og diverse Jonah Hex blade.

5 stjerner til Red Kelly og ikke mindst til Forlaget Zoom for en flot udgivelse og et fedt initiativ.

Lån tegneserien på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter