0 kommentarer

Primtallenes ensomhed af Paolo Giordano

af d. 8. juli 2011
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

312

Udgivet

2010

ISBN

978-87-7055-925-6

Originaltitel

La solitudine dei numero primo

 

Sommerferien banker på døren og til en rigtig ferie hører masser af gode bøger. I min jagt efter de helt rigtige bøger til ferien, gennemlæste jeg diverse anmeldelser på Bogrummet.dk. Niels Hiorts anmeldelse for ”Primtallenes ensomhed” fangede omgående min interesse, og jeg skyndte mig ind på bibliotekernes hjemmeside for at reservere bogen. – Og lad mig med det samme skrive at bogen til fulde levede op til mine forventninger.

”Primtallenes ensomhed” er den unge italiener Paulo Giordanos debutroman, som udkom på dansk i efteråret 2010. Som de fleste sikkert kan huske fra folkeskolens matematiktimer er et primtal et heltal som kun kan deles med tallet et og sig selv. Et primtal vil derfor aldrig kunne være en del af et par.

I ”Primtallenes ensomhed” følger vi skiftevis Mattia og Alice, som har det tilfælles, at de begge bærer rundt på tunge hemmeligheder og hver på sin måde skiller sig ud fra deres jævnaldrende.
Mattia er et matematisk geni. Da han er otte år gammel, forsvinder hans udviklingshæmmede tvillingesøster sporløst i parken, en dag hvor Mattia har ansvaret for hende. Søsterens forsvinden forfølger ham resten af livet.
Alice har en ikke-lyttende og overambitiøs far, der drømmer om, at datteren skal blive en stor skistjerne som voksen. Planerne brister, da Alice som barn er ude for en skiulykke, som gør hendes ene ben stift og ubøjeligt.

Mattia og Alice mødes i barndommen, knytter bånd og mødes igen som voksne. Men ligesom to primtal lykkes det dem ikke at blive et par. Som læser greb jeg mig selv i at heppe på de to undervejs, velvidende at jeg ikke kunne ændre på de matematiske spilleregler.

Bogen er gribende og velskrevet. Hovedpersonerne træder tydeligt ud af bogen som personer, man kan fornemme og man kan ikke lade være med at føle med dem gennem alle deres kvaler.

Vi følger børnenes udvikling fra børn over ungdommen og ind i voksenlivet og det er spændende læsning. Derfor er der kun tilbage at skrive at ”Primtallenes ensomhed” absolut kan anbefales andre at kaste sig over her i sommervarmen.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter