0 kommentarer

Portræt af kunstneren som ung mand af James Joyce

af d. 8. februar 2010
Info
 
Sideantal

288

Udgivet

2009

ISBN

978-87-02-05703-4

Originaltitel

A Protrait of the Artist as a Young Man

 

James Joyces barndoms- og ungdomserindringer er delvist camoufleret som en andens erindringer – nemlig Stephen Dedalus’ – en af hovedaktørerne i Joyces mest berømte bog ”Ulysses”.
Men camouflagen er tydeligvis meget tynd: beskrivelsen af Stephens opvækst i Dublin og frigørelsen fra både den jesuitiske opdragelse og faderen giver et fremragende indblik i den berømte forfatter, James Joyce, som dreng.
Bogen tager os med tilbage til det katolske Dublin, hvor Joyce hiver brudstumper frem fra de tidligste barneår i et simpelt sprog, der svarer til hans alder på daværende tidspunkt. Som han bliver ældre i romanen, forandres sproget og bliver mere komplekst. Et stiltræk, som Joyce også udnytter til fulde i ”Ulysses”, hvor skift i stilart snarere er normalen end undtagelsen.
Joyce ynder at cirkulere om især to emner i sine bøger: Irlands uafhængighed og den katolske religion. I bogen taler Stephen derfor meget politik sammen med sine kammerater i de sidste kapitler, og med Stephens afrejse fra Irland lægges både fysisk og mental afstand fra religionen.
“Portræt..” er en meget læseværdig bog i en glimrende ny oversættelse af Anne Marie Bjerg. Der er al mulig grund til at anbefale denne indgang til Joyces forfatterskab, inden du giver dig i kast med ”Ulysses” og andet godt fra den irske forfatter.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter