0 kommentarer

Piraterne i Port Royal af Michael Crichton

af d. 8. november 2012
Info
 
Forlag
Omslag
Sideantal

286

Udgivet

2012

ISBN

978-87-7129-023-3

Originaltitel

Pirate latitudes

Udgave

1.udgave

 

Kaperkaptajn Charles Hunter kommer under vejr med, at et rigt lastet spansk handelsskib ligger for anker ikke langt fra Port Royal på den britiske ø Jamaica, hvor Hunter slår sine folder. Vi er i det herrens år 1665, og en spinkel fred hersker mellem stormagterne Spanien og England.

Den grådige guvernør James Almont vil også gerne have nogle af rigdommene op under neglene, og han og Hunter lægger en plan. På forhånd ligner det en Mission Impossible. Den eftertragtede prise ligger i ly af det uindtagelige fort Matanceros, hvor adskillige batterier morderiske kanoner og den grusomme spanier Cazalla gør helvedet hedt for forbipasserende.

Hunter samler et dreamteam af dygtige, guldhungrende folk omkring sig. Jøden Sortøje, som til lejligheden opfinder de første håndgranater og udstyr til moderne bjergbestigning. Dræbergeniet Sanson, der godt nok er en upålidelig, fransk kæltring, men som kan tage livet af alt og alle på splitsekunder. Maureren, der er kæmpestor, stærk – og stum. Lazue med det fænomenale falkeblik, der kan spotte fjender på kilometers afstand. Med disse esser og en besætning af erfarne søulke stævner det gode skib Cassandra ud.

“Piraterne i Port Royal” er en sørøverroman som i gamle dage, peppet op med nutidens eksplicitte orgier af blod og vold, pikant krydret med sød sex og friskfyragtige replikker. Der bliver virkelig gået til stålet, hundredvis af lede karle omkommer på dusinvis af ækle måder, og til sidst må vores helte oven i købet kæmpe mod kannibaler og et vanvittigt søuhyre.

Ingen tvivl om, at Michael ‘Jurassic Park’ Crichton har hygget sig, da han skrev “Piraterne i Port Royal”. Handlingen bygger på virkelige begivenheder og personer, og researchen er fornem. Man får en ubændig lyst til at krydse klinger med Kaptajn Klo-lignende spanjolere, mens man tyller en flaske rom og blinker chevalerisk til den lystne, storbarmede skønhed i baggrunden.

Manuskriptet til bogen blev fundet efter Crichtons død i 2008, og filmrettighederne blev hurtigt opkøbt af Steven Spielberg. Logisk nok, for bogen er skrevet så malende, at man snildt kan se alle scener for sig. Beklageligvis også slutningen, som skuffer fælt.

Men i djævelens navn, gå dog planken ud med “Piraterne i Port Royal”, hvis du er til old school sørøverromantik. Her er smæk for skillingen, skumsprøjt for boven og væg til væg-underholdning i et orkanagtigt tempo.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter