0 kommentarer

Padderok og andre noveller af Max Ulrich Klinker

Info
 
Sideantal

124

Udgivet

2018

ISBN

978-87-93383-52-4

 

Max Ulrich Klinker kredser om mennesket, der er på rejse. Rejse væk fra hverdagen. Nogle gange går rejsen godt, andre gange, får hovedpersonen mere end han havde regnet med.

Som et kunstgreb har Max Ulrich Klinker valgt at lade samtlige noveller ledsage af et afsnit fra Goethes Farvelære. Idéen tiltaler mig, som digte kan noveller sætte en stemning ret hurtigt, og jeg fornemmer at planen er at det valgte afsnit skal sætte stemningen for os inden novellen egentligt begynder.

Novellerne i Paderok og andre noveller er af meget forskellig længde. Jeg foretrækker de korte, der starter lige midt i begivenhederne og som hurtigt giver mig en fornemmelse af hovedpersonen.

Som i Chutes de Félou, hvor jeg allerede fra første sætning ved, at vores hovedperson er en bangebuks, som slet ikke formår at få det optimale ud af den rejse han har begivet sig ud på. Han er for ordentligt, for tænkende, for firkantet til at opleve verden lige så fri som de rødfisk han betragter.

Novellernes hovedpersoner er danske, men er alle på rejse til fremmede egne.

i Parken ved Versaillesslottet er et par ude at ro i slotsøen. Konen er meget utilfreds med situationen. Så utilfreds at manden føler sig nødsadiget til at pointere, hvor heldig hun er, idet han er kommet på denne glimrende idé, så de nu befinder sig på vandet fremfor blot at trave parken rundt som alle de andre tourister. Det gør mildest talt ikke stemningen imellem de to bedre. I ren frustration fremturer manden: “…Hvis jeg troede, jeg var på stævnemøde med min kone, tog jeg fejl.” Konens reaktion er åben for fortolkning om, hvorvidt situationen udvikler sig til kaffe og kage eller te og kiks.

Og sådan er det egentligt i mange af novellerne, men ved ikke helt, hvor man har de personer.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter