0 kommentarer

Pachinko af Min Jin Lee

af d. 23. december 2018
Info
 
Sideantal

599

Udgivet

2018

ISBN

978-87-400-4623-6

Udgave

1. udgave

 

En formidabel roman – intet mindre! – En slægtsroman om forholdet mellem Kina, Japan og Korea i en krigs- og efterkrigstid og de etniske spændinger mellem mennesker fra Korea (syd og nord) og mennesker fra Japan – store uligheder!

Nøglepersonen i romanen Sunja som er datter af en fisker ved det østkinesiske hav. Familien lever fattigt men trygt, og datteren handler dagligt på markedet, hvor Hansu fatter interesse for hende. Hansu er leder af et spillemaskine-konsortium – yakazusyndikatet – og tjener mange penge. Han er gift og har tre døtre, hvilket Sunja naturligvis ikke er klar over. Han tiltrækkes af den smukke Sunja, og da det er gensidigt resulterer forholdet i Sunjas graviditet. Sunja erfarer herefter, at Hansu ikke ønsker at gifte sig med hende, men ønsker at beholde hende som sin elskerinde og sørge for såvel hende som barnet. Det forhold ønsker Sunja ikke, og herfra opstår så alle trængsler som stor fattigdom, uværdig behandling, ambitioner, fordomme m.m.m.

En kristen præst Isak, hvis far tidligere har besøgt familien tilbyder at gifte sig med Sunja, og de flytter til Japan til Isaks familie, hvor broderen Yoseb er familiens overhoved – en arbejdende, men fattig broder. Sunja føder Noa som Isak fuldt og helt accepterer som sit barn, og senere føder hun Mozasu. Hansu ”spøger” hele tiden i baggrunden og holder øje med Sunja og Noa – uden deres viden, og da Sunjas familie ikke har råd til en universitetsuddannelse til Noa, tilbyder Hansu at bekoste det hele – og uden Noas viden om deres tilhørsforhold – starter han sin uddannelse på det berømte universitet Waseda i Tokyo.

Da Noa på et senere tidspunkt bliver gjort bekendt med tingenes tilstand – faktisk via sin kæreste som uventet deltager i et møde og senere fortæller Noa, at han ligner Hansu – konfronterer han sin mor med spørgsmålet og får en bekræftelse. Stor skam omkring yakazusyndikatet og Hansu får ham til omgående at stoppe sin uddannelse og forsvinde ud af familien. Først efter elleve år, lykkes det Sunja at finde og opsøge ham, hvilket bliver skæbnesvangert.

Denne historie med Noa er bogens hovedhistorie, men også Mozasus historie er spændende og udspiller sig på en helt anden måde. Han er ikke boglig og starter i samme branche som Hansu. Romanen beskriver på allerbedste vis de stærke kvinder og deres utrolige evne til at klare sig gennem stor fattigdom, ulighed og fornedrelse. Den er godt skrevet, og bogen fører – trods sine 600 sider – hurtigt sine læsere gennem den spændende slægtshistorie.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter