0 kommentarer

På Herrens mark af Hanne Bistrup

af d. 9. juli 2014
Info
 
Sideantal

254

Udgivet

2014

ISBN

978-87-93175-09-9

 

“På Herrens mark”, kan vel næsten kaldes en moderne udgave af Askepot. Far og mor er lykkelige og får mange børn. Mor dør, og far gifter sig med den onde stedmoder, hvilket husets yngste, en datter, må lide under. Da faderens nye kone flytter ind, falder hans datters tilværelse stille og roligt fra hinanden. Faderen selv, reduceres til en nikkedukke der vælger ikke at have en holdning til nogen ting – sikkert for husfreds skyld. Den nye kone er vist det der på moderne dansk hedder en ‘bitch’. Hun nægter sin mand at have kontakt med sine tidligere svigerforældre, selv om de jo stadig er børnenes mormor og morfar. Det meste af hans øvrige familie, inklusive de af hans børn der er flyttet hjemmefra, går samme vej. Hun har humørsvingninger der siger spar to, og usikkerhed og listesko bliver den nye virkelighed for vores hovedperson.

Historien er god. Plottet er måske lige lovligt skarpt i kanterne, men dog spiseligt. Der kunne faktisk være kommet en rigtig god bog ud af det. Men det gør der ikke helt. Hanne Bistrup, der ikke er helt ukendt med forfattervirksomhed, har tilsyneladende aldrig lært den gode forfatters hovedregel: “Show it – don’t tell it”. Der gøres tværtimod rigtig meget ud af at lade hovedpersonen fortælle, at “fordi det skete, reagerede jeg sådan, og derfor gjorde jeg efterfølgende…” osv.

Hanne Bistrup har i mange år arbejdet som psykolog, så jeg er slet ikke i tvivl om at de mønstre hovedpersonen bevæger sig i, kan være virkelige nok. Men når man hele tiden skal forklare sine karakterers gøren og laden, efterlades der ikke plads til at disse karakterer kan udvikle sig og blive selvstændige og troværdige. Tilbage står blot en flad, kunstig og lidt ligegyldig historie, der hurtigt er glemt igen.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter