0 kommentarer

Over det kinesiske hav af Gaute Heivoll

af d. 2. marts 2015
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

253

Udgivet

2014

ISBN

978-87-638-3365-3

Originaltitel

Over det kinesiske hav (norsk), oversætter: Camilla Christensen

 

Gaute Heivoll er en prisbelønnet norsk forfatter, som dog kun har fået to bøger oversat til dansk før “Over det kinesiske hav”.

“Over det kinesiske hav” er fortællingen om et ægtepar, der bygger et hjem for åndssvage, som de blev kaldt i efterkrigstiden, i en lille bygd i Norge. Her skaber de et hjem for både dem selv og deres børn, men også for patienterne som de har i pleje: Christian Jensen, Matiassen og onkel Josef samt søskendeflokken på fem som var blevet tvangsfjernet fra deres ligeledes svagt begavede forældre.

Romanen fortælles af ægteparrets ældste søn, som i fortællingens start er ved at rydde forældrenes hus. I tilbageblik blandet med nutiden beretter han om, hvordan det var at vokse op i et “galehus”, og det er på mange måder en meget smuk og vemodig fortælling.

Heivoll fortæller i et interview til NRK, at romanen er hentet fra virkeligheden. Under en tur til hjembygden Finsland udenfor Kristiansand hørte han historien om et ægtepar, som byggede et stort hus midt i bygden for at tage imod patienter i pleje. Han opsøgte en af ægteparrets sønner, som fortalte om, hvordan det var at vokse op blandt de såkaldte gale og åndssvage, og Heivoll blev dybt fascineret af historien.

Der er dog ingen tvivl om, at “Over det kinesiske hav” er fiktion, og resultatet er blevet en rigtig fin roman om mennesker, kærlighed og tab. Om det at leve i en slags udvidet familie hvor søskendeflokken næsten er familie, selvom omgivelserne ikke altid ser dem som mennesker. Og om hvordan det ikke altid kun er de hjælpeløse, som har brug for at blive taget hånd om, for når sorgen rammer, kan selv de stærkeste blive svage.

En stilfærdig, men absolut læseværdig roman.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter