0 kommentarer

Operation Hvid af Thomas Hvid Kromann

af d. 22. november 2002
Info
 
Sideantal

152

Udgivet

2002

ISBN

87-21-01946-0

 

”Operation Hvid” er en mængde af tekst-ting med lim i ryggen. Tekst-tingene er mængder af ord sat sammen med så få punktummer som muligt, og ordene er sat sammen af så mange bogstaver som overhovedet muligt. Ved en måling et tilfældigt sted indplacerer bogen sig med et lixtal på 55 i den højeste kategori for læsbarhed: Meget svær!

Teksterne i ”Operation Hvid” spænder bredt: fra biografiske fiktioner, fiktive biografier, båndudskrifter, breve og kriminalrapporter, til afskrifter af afskrifter, naturkalendre, mundheld og de tilfældige resultater af en litterær selskabsleg, fx: Når krager vågner misantroper til blods, så vil en mand i koboltblå træningsdragt veje bølger af til storm.

Og det er måske nok tilfældighedens ofte poetiske princip som – trods alt – lige bærer bogen igennem. Verden er set gennem denne bog en tekstuel størrelse. Den er en stor gang snak, nedskrevet, formidlet og videreformidlet – den er underordnet, og dermed tilfældig, som de fleste af bogens sætninger, den er en leg og et spil. Men beklageligvis virker spillet som ét for galleriet. Og desværre ikke et der dækker over noget substantielt og dermed i det mindste potentielt interressant.

”Operation Hvid” er en opvisning i ord, imponerende mens den står på, men uden sans for at stoppe mens legen er god (for det er den til tider). Det er skam et beundringsværdigt vokabular den hvide kroman render rundt med, og hittepåsomheden fejler bestemt heller ikke noget, men ærgeligt er det at det er de to ting der alene står i forreste række.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter