Pulitzer Prize
0 kommentarer

Olive Kitteridge af Elizabeth Strout

af d. 7. februar 2011
Info
 
Sideantal

375

Udgivet

2010

ISBN

978-87-92439-06-2

Originaltitel

Olive Kitteridge (amerikansk)

 

Olive Kitteridge er en stor, solid matrone med et voldsomt temperament. Hun er asocial, intolerant, klogere end de fleste og meget utålmodig med sine omgivelser. Hun er knotten, ulidelig, arrogant.
Og jeg elsker hende.
I 13 fortællinger kommer Elizabeth Strout rundt om livet i den lille by Crosby, Maine, USA. Men det kunne lige så godt have været livet i Lidenlund, Danmark.
I nogle af beretningerne er Olive hovedperson, i andre kun en perifer figur, men den pensionerede matematiklærerinde sniger sig med usvigelig sikkerhed ind alle vegne. Og heldigvis for det.
Hun er et højst aparte menneske, men rummer så mange sider i sin store personlighed, at enhver burde kunne genkende dele af sig selv eller naboen i Olive.
Fascinerende er beretningerne om de komplicerede, men samtidig enkle og helt almindelige liv, der udspilles i Crosby.
Og fascinerende er det at opleve de vidt forskellige opfattelser af livets tilskikkelser, som f.eks. da Olives søn Christopher gør op med sin mor efter det, han selv mener, har været en vanskelig og brutal barndom. Det vækker bestyrtelse hos Olive, der selv synes, hun har givet ham den bedste opvækst, som tænkes kan. Hun har jo elsket ham, stærkt og uafladeligt, og hvad mere kan man ønske sig?

Elizabeth Strout har begået en særdeles helstøbt og velskrevet roman, der fortjent har modtaget Pulitzerprisen. Og vi andre har fået en Olive Kitteridge, som igen og igen vil snige sig ind i – i hvert fald – mit liv. Den bog må ejes.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter