0 kommentarer

Snebær af Mette Sø

af d. 22. februar 2014
Info
 
Sideantal

277

Udgivet

2013

ISBN

9788792976109

Udgave

1.

 

2. verdenskrigs romanen “Snebær” ser på krigen gennem øjnene på tre unge kvindelige modstandsfolk med kodenavnene Moskva, Pim og Spot. Moskva er 19 år gammel og den primære hovedperson. Hun har for længst forliget sig med tanken om at hun ikke kan leve et normalt liv, og er gået under jorden i det besatte Danmark. Hun flytter fra sted til sted og undgår at komme tæt på andre mennesker fordi man aldrig ved hvem der er ven og hvem der er potentiel forræder. Danmark kan ikke længere kaldes en retsstat. Tyskerne har nedlagt politiet og det er en voldsom og utryg verden der beskrives, en verden hvor forbrydelse og selvtægt florerer. Moskvas deltagelse i volden kan ikke undgå at forandre hende og mellem sit ‘arbejde’ med sabotage, hemmelige møder og en evigt underliggende risiko for at blive taget, spekulerer hun på hvor meget der egentlig er tilbage af den pige/unge kvinde hun var før krigen. Før volden og mistroen og angsten.

Mette Sø skriver med nænsomhed og giver sine tre kvindelige hovedpersoner langt flere nuancer end jeg længe har set. Modstandsfolkene ved ikke hvor længe de kan regne med at holde sig fri af besættelsesmagten og holde sig i live, så de kaster sig ud i livet og forhold med den frihed det også giver aldrig at vide, at der er noget der hedder i morgen. Fantastisk tidsbillede som tilmed formår at sende sin læser til en besat zone som ikke længere er en del af vores danske hverdag, men som leves af mennesker lige nu et andet sted.

“Snebær” er Mette Søs tredje roman. Hun debuterede i 2010 med “Petit petit” og i 2012 kom “I en snæver vending”. Alle tre er udkommet på det lille københavnske forlag Republik, som årligt udgiver mellem fire og seks med noget på hjerte.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter