Nordisk Råds Litteraturpris
0 kommentarer

Olavs drømme af Jon Fosse

af d. 15. oktober 2017
Info
 
Forfatter
Genre
Sideantal

87

Udgivet

2016

ISBN

978-87-93209-25-1

Originaltitel

Olavs draumar (oversat af Karsten Sand Iversen)

Udgave

1. udgave, 3. oplag

 

”Olavs drømme” er anden del af en trilogi skrevet af den norske stjerneforfatter Jon Fosse.

I ”Olavs drømme” møder læseren igen det unge par Asle og Alida, der i første del af trilogien lige var blevet forældre til en lille dreng ved navn Sigvald.

Nu er der gået lidt tid og det unge par har nu skiftet fornavne til Olav og Åsta fordi parret har et ønske om at starte på en frisk uden dårlig karma fra gamle navne eller kontakt til familiemedlemmer. Parret ønsker ikke at blive genkendt – men det lykkes dog ikke helt at holde sig skjult for mennesker fra fortiden.

I ”Olavs drømme” har parret forladt byen Bjørgvin. Fortællingen handler dels om parrets forsøg på at holde sig skjult fra fortidens spøgelser, men også om Olavs forsøg på at opskaffe penge til at købe en ring eller et armbånd til sin unge kone. At manden så ender med både at blive snydt for penge og armbånd og tillige bliver genkendt af en gammel mand, som han møder på gaden er en helt anden historie.

”Olavs drømme” er ligesom første bind i trilogien en fortælling om kærlighed og samhørighed, men det er også en historie om at miste den kærlighed, som kan føles så intens, at man slet ikke kan forestille sig, at den forsvinder ud af ens liv igen.

Jeg vil starte med at sige, at dette er en fremragende og meget læseværdig bog, som er skruet godt sammen. Der er måske ikke de helt store overraskelser i bogen, men til gengæld en tendens til gentagelser. Dog er disse gentagelser ikke noget, der irriterede denne anmelder, måske fordi bogen er så kort, at man aldrig rigtig når at se sig sur på gentagelserne og den manglende fornyelse.

Bogen får 4 stjerner fordi bogen formår at gøre indtryk på læseren, fordi der er smukke beskrivelser af relationerne mellem det unge par og fordi der er tale om en lille og intens bog, som denne anmelder godt kunne lide.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter