0 kommentarer

Og sådan blev det af Maren Uthaug

af d. 20. februar 2014
Info
 
Sideantal

205

Udgivet

2013

ISBN

978-87-11-37486-3

Originaltitel

Og sådan blev det

Udgave

1.udgave

 

Maren Uthaug er på rekordtid blevet et brand. Hun har en daglig tegneseriestribe i Politiken, kører en meget populær blog, har udgivet en graphic novel med fine salgstal – og med “Og sådan blev det” er hun nu sprunget ud som romanforfatter. Anmeldelserne har været overstrømmende.

“Og sådan blev det” er en flot debut. Foruden at være en listig tegner viser Uthaug sig som en stilsikker forfatter med humor, varme, sproglig kant og noget på hjerte.

Kirsten er datter af norske Knut og samiske Rihtta. Hendes fødenavn er egentlig Risten, men da Knut bliver smidt på porten af furien Rihtta rykker han fra det nordligste Norge til det sydligste Danmark, hvor han flytter sammen med Grethe, og så er det, at Risten kommer til at hedde Kirsten. En vietnameserdreng under samme tag får håndfast navnet Niels, og de to børn bliver mere end gode venner.

Kirstens lettere vanvittige bedstemor har jaget Kirsten en usund og unaturlig skræk i livet for ‘de underjordiske’. Meget af pigens energi går med at skaffe ting af sølv, som er det eneste, der kan beskytte hende og Niels mod de frygtede væsener. Resten af tiden bruger hun på at tegne alt og alle, hun ser omkring sig.

Det er nogle stærke personligheder, Uthaug får fremmanet. Samefamilien, der beskrives som en skønsom blanding af overtroiske urfolk og moderne nordmænd. Godmodige Knut, hvis konfliktskyhed og liderlighed får voldsomme konsekvenser for alle omkring ham. Velmenende Grethe, der i sit hjertes godhed fucker alt op, fordi hun ikke kan se ud over sin egen næsetip. Og ikke mindst Kirsten selv, der ligesom Uthaugs tegnede alter egoer er en egenrådig, stædig, lettere manisk strigle, der ikke stikker op for bollemælk.

De mange barokke scener med det religiøst afsporede samefolk og med de socialt afstumpede sønderjyder gør “Og sådan blev det” til en fest at læse – et langt stykke hen ad vejen. Til tider falder Uthaug i den grøft, der hedder folkekomedie, og så bliver humoren og ironien lidt for bastant. Også slutningen bliver lidt ‘villet’, synes jeg. Heldigvis er langt det meste både rørende og medrivende. Man føler virkelig med den lille pige, der omplantes fra asken til ilden og kæmper for at bevare sin identitet.

Maren Uthaug er selv en blanding af same, nordmand og dansker. Som Kirsten tegner hun konstant, kæmper mod indre og ydre dæmoner, og hendes børn har naturligvis sølv hængende på væggene. Så selv om bogen ikke er en selvbiografi, mærker man, at der driver hjerteblod mellem linjerne.

“Og sådan blev det” er en rigtig god og vedkommende læseoplevelse.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter