0 kommentarer

Noveller af Herman Bang

af d. 14. marts 2006
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

849

Udgivet

2006

ISBN

87-02-02441-1

Originaltitel

Noveller

 

En samlet udgivelse af Herman Bangs noveller. Depressivitet mine damer og herrer. En hel samling pur depressivitet. Det er fordommen. Lad os så se om den kan bekræftes.

Jeg husker en ven af mig, som fik udleveret et eksemplar af historien “Ved Vejen”, som også er inkluderet her. Han fik den til læsning i danskundervisningen. Da han slog op på første side stod sirligt skrevet af en vittig skoleelev: “Hil Stenerkongen Bang”

Det er selvfølgelig et groft udsagn. Der menes selvfølgelig at det er en allerhelvedes kedelig fortælling. Det er undertegnede ikke enig i. Hverken for “Ved Vejen” eller for de fleste andre af novellerne. Men at en historie er stenet kan jo forstås på flere forskellige måder. I nymodens tale vil begrebet egentlig godt kunne tilpasses meget af Bangs digteri. Der ligger en smuk, romantisk, rosenrød og klassisk “darnsk” stemning over novellerne. Men samtidig er støvet også til stede. Det lægger sig over alle ordene og trænger ind i hovedet på læseren. Støv, støv, støv.

Der er afgjort noveller som gør større indtryk end andre. Blandt de anbefalelsesværdige er “Elsket og Savnet”, “Charlot Dupont”, “Son Altesse” og “De fire djævle”. Desforuden er det værd at nævne “En Fortælling om Lykken”, som må være den eneste virkeligt lykkelige novelle i samlingen. Dog synes jeg at kronhistorien “Ved Vejen” er en anelse opreklameret. Trods alt.

En gennemgående tendens i samlingen er at de tidlige noveller – specielt de famøse “Stille Existenser” – viser en Bang som fokuserer i næsten overdreven grad på stemningsbeskrivelsen. Han springer lige lovligt let henover det at det er smart med bare lidt kød på handlingen. Det bliver bedre efterhånden som man bevæger sig op gennem karrieren. De sidste noveller kombinerer fortabelse, sorg, elskov osv. sammen med en opbyggelig handling. Det er dér man faktisk for alvor kan dyrke Mester Bangs fornemmelse for ord.

En kombination af afgrundsdyb ulykke, ulykkelig kjærlighed, grå farveløse dagtimer og fredelig ro i lænestolen med katten som spinder på gulvtæppet.

Samlingen afrundes med en bunke noter og tilføjelser/fratag til novellerne.

Hil Stenerkongen Bang!

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter