0 kommentarer

Nøglen til Medusa af Philip Reeve

af d. 13. februar 2007
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

286

Udgivet

2006

ISBN

87-626-0195-4, 978-87-626-0195-6

Originaltitel

Mortal Engines

 

“Han skød genvej gennem galleriet fra det 21. århundrede og kom fordi de store plasticstatuer af Pluto og Mickey, det forliste Amerikas guder med dyrehoveder. Han løb gennem den store gang og ned ad gange, som var fulde af ting, der på en eller anden måde havde overlevet i alle de mange hundrede år siden Tresminutterskrigen, hvor oldtidsfolket havde tilintetgjort sig selv i et grusomt ragnarok af langtrækkende atom- og virusbomber.”
(side 9)

Det er over et årtusind siden, at oldtidsfolket levede. Efter de har udslettet sig selv og lagt jorden øde, er en ny civilisation opstået. Disse nye samfund baserer sig på trækbyer. Trækbyerne blev oprindeligt lavet 1000 år tidligere end handlingen foregår, og på det tidspunkt var jorden plaget af både jordskælv, vulkaner og gletsjere. Dengang var der en god mening bag de bevægelige byer, men som tiden er gået ruller byerne nu blot af sted og æder hinanden. Det er blevet en måde at få ressourcer og overleve på. Det er dog ikke alle, der lever på denne måde, idet nogle grupper af mennesker, medlemmer af Antitrækforbundet, tager afstand fra denne livsform, og de har isoleret sig på øer eller bag store mure, for at beskytte sig mod trækbyerne.

Den forældreløse Tom på femten år er lærling af tredje rang og bor på London. Tom ser meget op til historikeren, eventyreren og forfatteren Valentine, som samtidig er borgmesterens højre hånd. Tom møder ham på et af de nederste dæk, en dag hvor han er sendt ned for at hjælpe til, som følge af ulydighed mod en overordnet. Tom er meget beæret, da Valentine udviser stor venlighed over for ham, som kun er en lærling, og han træffer også Valentines datter Katherine, som Tom straks falder for.

Folk fra den kaprede by er ved at komme ombord, da en af dem kaster sig over Valentine bevæbnet med en kniv. Tom får afværget situationen og forfølger pigen. Han indhenter hende ved en affaldsskakt, som fører uden for byen. Pigen springer, trods det næsten er den sikre død, men forinden når Tom at se hendes vansirede ansigt, og hun giver ham en rystende meddelelse. Tom når knap at konsumere hvad hun har sagt, inden et hårdt skub får ham til at følge hende på vej gennem skakten.

Ombord på London går Valentines datter Katherine i gang med at finde ud af, hvad der skete og sporene peger i retning af hendes far og Medusa. Langt derfra kæmper Tom sammen med pigen Hester for at komme tilbage på London. Det er langsomt gået op for Tom, at Valentine måske ikke er helt, hvad han giver sig ud for.

Hermed første bind ud af fire i serien om “Trækbyernes krønike” en både nervepirrende og dyster beretning fra fremtiden. Jeg var vildt begejstret for “Nøglen til Medusa”, der ikke kan sammenlignes med noget som jeg tidligere har læst. Det er en ubeskrivelig spændende og på samme tid skræmmende historie, der sætter vores eget samfund i relief.

Kan læses fra cirka 12 år.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter