0 kommentarer

Nellies bog af Niels Frank

af d. 26. oktober 2013
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

280

Udgivet

2013

ISBN

978-87-02-13350-9

 

‘Nellies bog’ er digter Niels Franks første roman.

Nellies forældre er døde og nu lever han i USA hos sin Onkle Benn, og tante Hellen (nogle gange Helen eller Ellen). Under en af Onkle Benns elskede lysbilledfremvisninger går det op for Nellie at der mangler en i familien, en han aldrig har hørt om før, og som Onklen og Tanten ikke er meget for at tale om: den forstødte datter Elaine, Elain, Eilaine, Elin, Eilin som hun hedder. Nellie beslutter sig for at finde Elaine og hermed forvandles hvad der startede som en art fragmenteret dagbogsroman til en road novel, og derfra igen til en form for udviklingsroman.

Sprogligt er ‘Nellies bog’ en hybrid, der bl.a. blander engelsk og rigsdansk, mikset med lidt spansk, mimer østjysk udtale og dansk med amerikansk accent, betjener sig af versaler, under- og udstregninger, tal og noget der mest af alt ligner helt almindelige stave- og slåfejl. Dertil kommer en (tilsyneladende) yderst lemfældig tegnsætning:

“Okay så Elin , Jeg , sitter her med et Bild med en Dreng en Dreng med en Reklam bag om i Baggrundnen , for Ciggaretter som der fagtisk hedder Kamells.
Camel. C-A-M-E-L din forpullet Analfabbet ! !
Jeg , er ikke Analfabt ! Jeg , er …..
Hva ér Du ?
Jeg , er syg Elaine .. Jeg ….. Lægen han sir , Jeg , for vesklet Bilder ved virklighedden dét dét han sir.”

For hver sætning af dette særligt Nellie’ske skriftsprog, rejser teksten spørgsmålet om hvordan den skal læses. Noget normalt så simpelt som ordenes udtale bliver et problem og det er umuligt at finde ind i noget der blot minder om dagligsprogets rytme, dertil er Nellie’sk for synkoperet, hakkende, springende, bølgende og tøvende.

I citatet berører Nellie selv noget væsentligt. Han forveksler billeder med virkelighed, særligt billeder fra film. Handlingsgangen er derfor iblandet citater, minireferater og ikke sjældent hele scener fra film som American Beauty, Forrest Gump, Fagre voksne verden og Vertigo. Nellie (og med ham læseren) færdes kun delvist i virkeligheden, han blander fantasi og realitet, måske som en flugt fra sorgen over forældrenes død, måske for at finde en retning i livet, måske bare for at gøre det hele lidt mere spændende, eller måske er han, som citeret, virkelig syg.

Jeg nød at læse ‘Nellies bog’. Meget. Den er morsom, og med sin mærkværdige sammensathed og sit sære persongalleri inviterer den til latter, dog uden at det hele går op i ordgøjl og det rene klovneri. Der er noget rørende i Nellies oprigtige naivitet, hans alvorlige tone afslører en afmagt, som læser deler man hans frustration over ikke at kunne finde sig til rette i sig selv og verden, og forældrenes død og Onkle Benns sygdom kaster en skygge af sorg over værket, der aldrig helt slipper.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter