0 kommentarer

Nedslag – mellem det vi siger, og det vi gør Af Morten Albæk

af d. 15. november 2014
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

141

Udgivet

2008

ISBN

978-87-02-06106-2

 

Kender I de bøger, som man langsomt irriteres over at læse? De bøger, der kan starte udmærket, men som læsningen skrider fremad begynder man lige så stille og roligt at blive irriteret, og når man har læst bogen færdig er man blevet SÅ irriteret, at man ville ønske, at man ikke havde læst bogen færdig?

Sådan en bog er “Nedslag – mellem det vi siger, og det vi gør”.

En forklaring er vist på sin plads:

“Nedslag – mellem det vi siger, og det vi gør” er en samling essays, der handler om så væsentlige emner som vigtigheden af, at vi passer vores børn ordentligt, at vi formår at indgå i væsentlige sammenhænge med andre, om vigtigheden i at kunne lytte til andre, om indvandring, moral, forskelle mellem generationerne og om hvor vigtigt det er at engagere sig i lokalsamfundet (f.eks. at man bliver fodboldtræner i den lokale fodboldklub).

Man kan dårligt være uenig i, at dialog er vigtigt, at man skal passe sine børn ordentligt og at vi skal bidrage til samfundet så godt vi hver især kan.

Der, hvor filmen knækker for mig er når Morten Albæk udnævner sig selv til sandhedsvidne og i sine essays underholder læseren om, at alle andre metoder end højrefløjens metoder er naive og urealistiske, og kan man ikke se hans synspunkter, ja, så er det selvfølgelig fordi der ikke er så mange hjemme på øverste etage.

Sjældent har jeg oplevet en voksen mand være så bedrevidende – og sjældent har jeg været mere irriteret over, at en forfatter med højre hånd påberåber sig forståelse og dialog samtidig med, at man med venstre hånd skoser folk, der mener noget andet end ham selv.

Jeg kunne ganske enkelt ikke holde den bedrevidende tone i disse essays ud, der mangler en ganske fundamental forståelse for og indsigt i, hvordan folk på bunden af det danske samfund har det (“folk kan bare tage sig sammen”), og der er ingen sympati for middelklassen heller (i Albæk´s optik tjener et stk. middelklasseperson i Danmark omkring en halv million om året, tjener man under er man åbenbart underklasse og dermed generelt skod).

Jeg ville ganske enkelt ønske jeg ikke havde læst denne essaysamling. Jeg tror forfatteren har tænkt bogen godt, den er bare dårligt gennemført – og jeg lander derfor på en enkelt stjerne og et løfte til mig selv om aldrig at røre Albæk´s skriverier igen (ikke engang med en ildtang).

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter