0 kommentarer

Når noget slutter af Julian Barnes

af d. 19. marts 2013
Info
 
Sideantal

168

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7973-494-4

Originaltitel

The sence of an ending

 

En ganske betagende og aldeles anderledes bog.

Husker man de oplevelser, man har haft gennem livet, korrekt – eller pynter vi på historien, klipper en hæl og hakker en tå, så vores gerninger står i et lidt bedre lys, end dengang?

Da Tony Webster får brev fra en advokat med besked om, at han har arvet en lille sum penge fra en ungdomskærestes mor, går tankerne tilbage til dengang.

Som læser hører vi om ungdomstiden, hvor Tony sammen med vennerne Adrian, Colin og Alex gik på gymnasiet, om hans tid sammen med Veronica – et forhold, der ikke holdt så længe – hvorfor det synes så meget mere mærkeligt, at Veronicas mor så mange år efter har betænkt ham i sit testamente.

Det viser sig, at moderen foruden pengene også har efterladt Tony en dagbog skrevet af hans ungdomsven Adrian, der senere blev gift med Veronica. Dagbogen følger dog ikke med i brevet fra advokaten, enken – Veronica vil ikke udlevere den.

Tony opsøger Veronica – og nu starter den besynderlige historie. Det som Tony husker om deres forhold og om deres skoletid stemmer slet ikke overens med den version, som Veronica har båret gennem livet.

Her begynder en usikkerhed at ulme hos læseren – for hvad med alt det jeg husker – husker jeg forkert, har andre oplevet det anderledes? Er jeg blevet den jeg er i kraft af noget jeg har digtet ovenpå hændelser, der var anderledes end jeg husker dem?

En fin historie – spundet som et spindelvæv – og hvis man sætter tingene i et endnu større perspektiv, hvordan ved vi så, at den verdenshistorie vi læser om og synes vi kender, virkelig tog sig sådan ud set med andre øjne?

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter