1 comment

Mors gaver af Cecilie Enger

af d. 20. november 2016
Info
 
Sideantal

232

Udgivet

2016

ISBN

978-87-7151-184-0

Originaltitel

Mors gaver (norsk)
oversætter: Thomas Takla Helsted

Udgave

1. udgave

 

Cecilies mor Ruth er flyttet på plejehjem – hun er ramt af Alzheimer, og har store huller i hukommelsen, hun kan ikke længere finde ud af tidspunktet på døgnet eller i ugen. Nogle gange kan hun heller ikke kende Cecilie, når hun kommer på sit ugentlige besøg, og hun synes hver gang de har gået en tur, at hun aldrig før har været på plejehjemmet.

”Det tunge er, at jeg heller ikke er hendes datter, for hende. Et menneske, det er alt. Som sidder i den grønne besøgsstol. Når hun ser i en anden retning, findes jeg ikke engang.”

Cecilie og hendes søskende tømmer hjemmet, Høn, som nu er solgt til en ny familie – hvilket naturligvis bringer mange minder frem. Da Cecilie finder en bunke med nøje førte lister over de julegaver, moren har givet og modtaget i årene 1973 til 2003, vælter mange flere minder frem. Både om moren, som nøje udvalgte hver enkelt gave ud fra, hvad modtageren ville sætte pris på, og om familiemedlemmer og venner, der var på gavelisten.

Skiftevis med besøgene hos moren, får vi et indblik i den kvinde, Ruth har været. En engageret kvinde, der tog de svages part såvel i politik som i privatlivet.  Med stor omsorg har hun sørget for gaver til alle i familien – såvel den ugifte søster, Kaja, som det fjernere familiemedlem Johannes, der vendte tomhændet hjem efter et langt liv i USA. Cecilie opdager eller genopdager ting om sin mor, som hun ikke tidligere har tænkt over eller interesseret sig for.

”Jeg interesserer mig for min fjerne, afdøde slægtning, fordi mor år efter år havde ham i tankerne. Hun planlagde, hvad han skulle have, hvert år hjalp hun os børn med at lave og sende julegaver, selv om vi ikke kendte ham.”

Det er en smukt skrevet, skøn bog, fyldt med minder om en kærlig og god barndom, om en mor, som stadig lever, men som ikke længere er den samme person. Der stråler en omsorg og kærlighed tilbage til denne mor, både fra datteren Cecilie, hendes to børn og Ruths eksmand, Finn. Det er en afdæmpet fortælling, som med udgangspunkt i ”mors gaver” langsomt og stilfærdigt afdækker mennesket Ruth og mange af de personer, der var en del af familien og vennerne.  Mange interessante skæbner møder læseren i bogen, som også fortæller om relationer tilbage i slægten. Jeg kan absolut anbefale denne lille perle.

 

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter